Articles

viure sense tu

El valor dels valors

Jugar és com viure, amb normes i pautes de conducta

Necessitem sant Tomàs per creure'ns això que estem vivint amb el Barça. I és que sant Tomàs tenia estudiada la perseverança, un dels nous valors culés. Perseverança com a hàbit, també actitud mental per resistir la tristesa, i permanència en el bé fins al final de la vida. Ja fa anys que Francesc Torralba va arrenglerar un centenar de valors per viure, i d'aquesta llista n'hi ha molts que donen contingut a aquesta definició que diferencia el joc blaugrana. Laboriositat, eficiència, imaginació, tenacitat, generositat, fortalesa, humilitat, temprança, epiqueia, alegria, la magnanimitat per afrontar els grans reptes, coratge i memòria, en serien uns quants exemples. I a més, pel que veiem del Barça de Guardiola, no es tracta de guanyar de qualsevol manera, sinó de fer servir el propi joc com un valor. I és que jugar és com viure, amb normes i pautes de conducta.

Per això ara que els joves culés no saben què és això de patir per aconseguir un títol, i tota la societat té un equip per emmirallar-se i agafar com a model, hem de posar l'alerta sobre la violència i tensió que hi ha molts caps de setmana als camps de futbol on els més petits somnien ser Messi. És preocupant veure com certs pares projecten les seves frustracions, i alhora aspiracions, en els fills de tan mala manera, amb tanta mala fe. Com es generen petits monstres, amb el verí de la violència i el joc brut incorporat per al seu futur. Quina llàstima! Aquest esperit espartà, amb un règim d'entrenaments que copia el dels professionals, i que no deixa espai per al plaer de jugar.

Què hi farem! Parlant de valors com el coratge i la memòria, l'última i deliciosa pel·lícula de Woody Allen, Midnight in Paris, es capbussa en la transmissió del passat. Vaja, que els seus protagonistes acaben convençuts que alguns dels temps passats eren millors que el present, que l'Edat d'Or és la de les generacions passades.

Potser aquí el Barça i els seus èxits, sense menystenir el passat, donen valor i Pilota d'Or al present, i ens abonen a un futur esperançador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.