Articles

NOMS PROPIS

Adéu, Bojan

1. Roma

No està fet, però quasi. El Barça necessita tancar la seva incorporació ofensiva per deixar anar al petit Bojan, que, no ho oblidem, continua sent petit. Luis Enrique està il·lusionat per col·laborar en la formació del de Linyola perquè, tampoc cal passar-ho per alt, Bojan continua estant en fase d'aprenentatge. Va viure l'èxit de la seva aparició i la gelosia que va despertar entre les aleshores estrelles barcelonistes; ha conegut els títols sense ser protagonista i també sent-ho, com la Copa del Rei del 2009; ha vorejat la depressió de la banqueta i també l'eufòria de la titularitat i ha deixat 179 partits i 45 gols en les quatre temporades que ha format part del primer equip del Barça. Si, quatre. Amb només 20 anys. Potser aquest ha estat un dels seus principals problemes. Potser, entre tots, l'hem fet córrer massa.

2. Guardiola

La poca confiança de Pep Guardiola en Bojan és objecte d'estudi. La realitat diu que en tres temporades el 9 del Barça ha jugat 163 partits oficials, només 49 com a titular (18 el primer any, 14 el segon i 17 el tercer). Tot i participar força mai ha disposat de la plena confiança del seu entrenador. La caverna, necessitada de carnassa, ha trobat l'explicació: pura revenja. Guardiola va voler comptar amb ell en el seu any a 3a divisió, però Bojan, tot i els seus 17 anys, ja només pensava en el primer equip. És clar, perquè Frank Rijkaard el feia jugar (va fer 11 gols en la seva primera temporada!). Parlar així és no conèixer Guardiola. És cert que Bojan ha patit molt veient, per exemple, com es quedava a la banqueta mentre Pedro (amb menys bagatge que ell) substituïa Iniesta en el darrer minut de la final de la Champions del 2009 o observant com Afellay entrava per Pedro en l'últim minut de Wembley 2011. L'educació familiar i els valors de la Masia l'han fet callar i treballar però, al mateix temps, patir. Són les regles del joc, les mateixes que va utilitzar Rijkaard per fer-lo entrar en escena. Res a dir. És el futbol fet professió.

3. La pilota

Per què, doncs, Guardiola no l'ha fet jugar més? Simplement perquè veu el futbol com el veu. Per treure rendiment (és evident que ho ha aconseguit) el tècnic de Santpedor ha mogut les peces segons els seus plantejaments futbolístics. Bojan ha estat víctima de la nova ubicació de Messi (ara fals 9) i de la major productivitat de Pedro i Villa a les bandes. Les característiques naturals de Bojan el fan oferir menys coses que els seus companys jugant a la banda. És cert que ha millorat molt i també que si hagués disposat de més oportunitats hagués fet tants gols com l'asturià o el canari ja que no és discutible el seu instint golejador (recolzat en la seva meravellosa intuïció). Per simplificar, a Guardiola li agraden més altres jugadors i creu que, amb ells, l'equip rendeix més. Algú pot discutir els resultats?

4. Tornar

Bojan tindrà més minuts a Roma que de blaugrana. Agafarà experiència i, de tant en tant, generarà algun debat a Barcelona. Si fa gols, els que ja l'enyoren, discutiran la seva venda, i si no en fa, els que ja s'han cansat de veure'l, es faran els savis del futbol. El que és segur és que amb la seva sortida es talla també la seva progressió tàctica dins de l'exclusiu sistema Barça: amb Guardiola, Bojan no tornarà perquè jugant a una altra cosa no millorarà allò que li troba a faltar. Sense Guardiola a la banqueta del Camp Nou, qui sap si el tornarem a veure per aquí. Seguirà sent culer, disfrutant amb els èxits i patint les derrotes. És de bona pasta i el seguirem estimant. Que tingui molta sort. Fi del capítol Bojan. Donem la benvinguda al següent episodi, de títol Thiago Alcántara.

Giampaolo Pozzo
PROPIETARI DE L'UDINESE
«Si Alexis marxa al Barça, que el Madrid s'oblidi de guanyar res»
Som-hi, doncs!
Manuel Sanchis
LLEGENDA DEL REAL MADRID
«Estaria bé que algunes incorporacions de l'estiu vinguessin del planter»
Planter madridista? No em ve res per aquestes paraules…
Pelé
UN DELS MÉS GRANS
«Veig Neymar preparat per a triomfar al Madrid»
Neymar, Kun, CR7, Di María, Benzema, Higuaín… Jugarà de defensa?


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.