Articles

Com més gran, més nostre

Hi ha dues Macedònies, la República de Macedònia i la regió grega, una mica més gran i més poblada que l'estat independent. Totes dues són a la península dels Balcans i fan frontera amb l'altra, la qual cosa és sinònima de situació explosiva. Començant pel nom, que Grècia considera indissolublement unit a la cruïlla de cultures que són el bressol d'Occident. A Macedònia hi ha el mont Olimp, la ciutat natal d'Aristòtil i la d'un deixeble seu que amb el nom d'Alexandre el Gran va ser rei de Macedònia i va crear un imperi que incloïa Anatòlia, Síria, Mesopotàmia i Egipte.

La República de Macedònia erigeix ara al mig de la capital, Skopje, un monument gegant dedicat a l'heroi. És una enorme estàtua eqüestre plantada sobre un pedestal altíssim. Grècia s'ho ha pres com una nova provocació i, com que als Balcans tots els conflictes són enverinats, pinten bastos. Fóra bo que les Macedònies es fixessin en Reus i Riudoms. Les dues poblacions es disputaven ser la pàtria natal de Gaudí fins que van signar un tractat de pau que comprometia a sumar esforços en lloc de fer-se la guitza.

“Sant Ramon Nonat, fill de Vilafranca”, diu una cançó popular. Mentida, el sant del meu nom va néixer al Portell (Segarra) i var ser un altre —Raimon de Penyafort— qui va néixer a Santa Margarida i els Monjos, prop de Vilafranca. No em consta, però, que el Portell i la capital de l'Alt Penedès estiguin en guerra per aquest motiu. Tampoc ha fet córrer sang el fet que Agustina d'Aragó fos de Barcelona o que Sant Antoni de Pàdua hagués nascut en realitat a Lisboa. Més divertit és el cas de Colom, a qui tothom vol tenir per un dels seus sense que se n'acabi de trobar el desllorigador definitiu. Tinc fe que les recerques de Francesc Albardaner —rigoroses, no com d'altres— acabaran demostrant que Colom era més català que el pa amb tomàquet. Ningú, però és tan llest com els austríacs. Al cementiri central de Viena hi ha enterrats Beethoven i Brahms, per la qual cosa s'ha aconseguit fer creure que els dos compositors eren austríacs. Doncs no, eren alemanys, i Hitler, en canvi, era austríac. Ell sí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.