Opinió

PLAÇA MAJOR

Moral republicana

Aquest elector no perdona que un polític d'esquerra no observi un comportament ajustat a la més estricta moral. Malgrat aquesta exigència, si la compleix, acostuma a no premiar-lo, i prefereix el corrupte de dretes a l'honrat d'esquerres

Es reclama una regeneració de la política. No pot ser que s'hagi convertit en aquest femer corrupte d'influències, favors i corrupcions, o, com a molt, això hauria de quedar aïllat en les pràctiques habituals –que s'haurien de controlar i intentar eliminar– de les dretes, per a les quals aquests usos són inherents a l'actuació en el camp públic. A l'elector majoritari, una dreta corrupta no l'afecta gaire –vegeu la vergonya italiana–, però el repugna una esquerra ni que sigui només sospitosa. Aquest elector –que, adult i instruït, en general, és més culpable de la degeneració que no pas els polítics– no perdona que un polític d'esquerra no observi –o se sospiti que no observa– un comportament ajustat a la més estricta moral. Malgrat aquesta exigència, si la compleix, acostuma a no premiar-lo, i prefereix el corrupte de dretes a l'honrat d'esquerres –tot i les gravíssimes acusacions contínues que hi pesen a sobre, l'elector general continua votant massivament el Partit Popular i oblida partits contra els quals no s'ha pogut dir res, com Iniciativa–, però no hi fa res, el polític d'esquerres ha de complir amb tot i no esperar gran cosa. El desastre ve quan es llança als excessos, ni que no arribin a la sola de les sabates dels de la banda dreta. Per intentar redreçar la situació actual, s'ha de reclamar el retorn –si realment ha existit mai de manera generalitzada en algun partit– del polític modèlic, lliurat al poble i no als seus interessos particulars o als de la seva família o els seus amics, el polític que representa una ideologia i una part de la població i que, lliurat a l'ideal, espera el moment oportú per aconseguir la concreció de la justícia social i nacional que han caracteritzat l'esquerra d'aquest país. Es necessita molta paciència, per a això, perquè els altres tenen mitjans per enganyar i difamar i perquè el tan idealitzat poble trairà les seves expectatives de manera repetida i sense necessitat de justificació. És molt dur, però sense aquesta actitud mai no ho resoldrem per molts indignats que acampin i desacampin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.