Opinió

Maneres i maneres hi ha de retallar

Molts ciutadans i ajuntaments del país estan en peu de guerra per oposar-se al pla de reestructuració dels serveis d'atenció sanitària que en comporta una retallada important i, en conseqüència, també de llocs de treball i en quantitat i qualitat assistencial.

Passant com passem per una crisi econòmica que afecta tothom i, en conseqüència, també els ingressos de la hisenda pública, és perfectament comprensible que s'hagi de replantejar el model sanitari que hem tingut fins ara perquè és propi d'un país ric i Catalunya no ho és, per més rica i plena que vulgui ser en el seu himne. No ho ha estat mai a causa de la política sistemàtica d'extracció financera que sempre ha practicat el govern espanyol i ara encara ho és menys perquè no s'escapa de la davallada general de recursos derivats la crisi econòmica.

Sense cap possibilitat d'eludir aquesta situació, podríem dir que és d'un altíssim sentit comú ajustar el que la nostra administració pública ens pot oferir al que les nostres finances col·lectives ens permeten. Aquesta consideració val per a tots els serveis perquè, amb tota seguretat, podem inventariar un bon nombre d'activitats on es podrien aplicar retallades de forma efectiva i preferent. I encara que sabríem trobar prou arguments perquè l'educació i la sanitat quedessin en darrer terme, no podem fer veure que també en aquests serveis d'altíssim valor social és necessari aplicar-hi criteris de racionalitat per aconseguir un augment de l'eficiència.

El que passa és que l'eficiència es pot considerar en un sentit més etimològic (més eficàcia, menys cost) o en un sentit purament comptable (directament menys cost). Per seguir el primer camí cal analitzar i repensar circuits, processos i procediments. Per seguir el segon només cal que el bisturí passi del quiròfan a la comptabilitat.

Per seguir el primer només cal que els tècnics del govern es desplacin sobre el terreny, s'informin i dialoguin. Per seguir el segon només els cal un mapa, un compàs, una calculadora i un confortable despatx a la seu de les conselleries respectives des d'on no els caldrà mirar als ulls a ningú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.