Opinió

A la tres

Operatius o programàtics

“La vella fantasia dels polítics de creure que redactant una norma canviaran la realitat”

L'esperada trobada entre Merkel i Sarkozy va decebre tothom. De les mesures anunciades, potser l'única esperançadora és la idea d'unificar el tipus de l'impost a les empreses, que podria ser el primer pas real en el camí que Europa no s'atreveix a emprendre amb la decisió que la situació reclama.

Ambdós proclamen un “govern unificat econòmic de l'euro”, però les solucions proposades van en la mateixa direcció que totes les mesures adoptades a partir de la primera crisi grega: xutar la pilota endavant, sense abordar una integració econòmica i fiscal real de l'eurozona. La proposta francoalemanya passa per una reunió bianual dels responsables econòmics de cada país, coordinats pel president del Consell Europeu. És a dir: la mateixa capacitat de reacció d'una tortuga sedada.

L'altra proposta estrella és incloure a les constitucions un límit al deute. La vella fantasia dels polítics de creure que redactant una norma canviaran la realitat. A mitjans del segle XX, quan l'estat del benestar s'obria pas arreu, moltes constitucions van incloure preceptes com el dret a l'habitatge digne o a un lloc de feina ben remunerat. Com que la realitat és tossuda, els juristes van haver d'empescar-se una doctrina per rellevar l'Estat de l'obligació de complir l'impossible: van establir que hi havia normes programàtiques (que estableixen un objectiu col·lectiu a assolir algun dia), i normes operatives (que s'han de complir i aplicar obligatòriament). Podem imaginar de quina categoria seria l'obligació de respectar el límit de deute. Ja hem vist com els estats s'han saltat quan han volgut els límits de Maastricht.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.