Opinió

Enquestes enverinades

Les enquestes no tenen cap valor definitiu però indiquen estats d'ànim i tendències. Després, la realitat posa les coses a lloc, enderrocant els somnis que no havien estat contrastats. Amb tot, les enquestes poden definir futurs, quan tots som més influenciables del que seria convenient. Aleshores, la publicació d'una enquesta sobre intenció de vot afecta els votants, com també les parts implicades, que augmenten l'autoestima o el descoratjament segons els resultats que expressen.

Una primera enquesta encarregada per CiU dóna un empat de socialistes i nacionalistes en les properes eleccions generals. Talment, un torpede en la línia de flotació del PSC, ja prou malmès per un seguit de batalles gens gratificants. Els socialistes saben que aquestes eleccions no els aniran gaire bé i que portant de candidata la senyora ministra de la guerra tampoc cal esperar un miracle. Però perdre més d'un terç dels diputats socialistes catalans és una patacada excessiva. Per primer cop en els 34 anys de recuperada democràcia, el PSC deixaria de ser hegemònic en les consultes estatals, potser un resultat que s'ha guanyat a pols, però que és difícil d'acceptar.

D'altra banda, l'augment de percentatge i escons de convergents (de 10 a 16) i populars (de 8 a 12) indica un canvi contundent de comportament electoral. L'evidència diu que hi ha un vot, sobretot metropolità, que passa fàcilment de socialistes a populars, potser en la concepció més espanyolista de l'elector. I també hi ha un socialisme catalanista que, en la desfeta de referents, prefereix votar CiU, a qui situa, per tranquil·litat pròpia, en un espai ideològic més transversal. Total que, per una banda i l'altra, la sagnia del vot socialista és considerable, sense comptar el creixent vot blanc o de l'abstenció. Per la resta, el petit augment dels ecosocialistes i l'ensulsiada republicana semblen tendències cantades.

Al davant hi ha tres mesos de dura campanya, on les enquestes tindran el seu protagonisme. La fórmula 16-16-12-2-1 és la primera que entra en debat i pot fer mal en l'ànim dels més desfavorits. Segur, en un mapa polític canviant, les properes eleccions municipals tenen una importància extraordinària per dilucidar cap on va el component ideològic del nostre país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.