Opinió

Jordi Roca

‘‘Perfumar-te amb olor de magdalena et fa sentir nen”

És el primer cuiner del món a qui es va acudir convertir un perfum de firma en unes postres?

No em consta que n'hi hagi més. Tot va començar quan un amic ens va enviar a casa una capsa d'un cítric italià anomenat bergamota i el meu germà Josep va dir que feia la mateixa aroma que el perfum Eternity de Calvin Klein. Llavors vaig plantejar-me el repte d'esbrinar a què s'assemblaven els seus altres components (hi vaig trobar vainilla, mandarina, alfàbrega...) i vaig construir un plat gelat reproduint-ne l'olor. Va sortir bé i això en va animar a fer-ne més. Els servim amb una barreta de paper amb gotes del perfum real.

I ara ho ha capgirat i ha creat una aroma a partir d'unes postres!

Sí, amb el perfumista Agustí Vidal he creat una essència a partir d'un pa de pessic remullat amb bergamota, mantega i aigua destil·lada de llimona. De moment té edició limitada i només es pot trobar al Celler. Fa olor de magdalena.

Això és molt proustià!

És cert, perquè l'olor de magdalena remullada et fa sentir nen, i la llimona hi ajuda, perquè és sinònim de frescor i alegria. A mi em transmet molta tendresa.

Sap que hi ha perfums avantguardistes que fan olor de garatge? Es podrien posar en un plat?

Em sembla fantàstic que s'innovi en el món de les fragàncies. No sé si podria fer unes postres així perquè tot el que presento ha de ser comestible i bo, però estic obert a jugar amb molts elements naturals, com l'aigua destil·lada de terra que forma part del plat amb l'olor del perfum Terre d'Hermès.

S'està especialitzant tant en les aromes que al final es farà perfumista. Ha llegit El perfum?

L'he llegit i m'ha apassionat. M'encanta el món dels perfums i parlo el mateix llenguatge que els perfumistes però jo em considero un postrer. Sóc el que fa postres i segons el diccionari la paraula vol dir l'últim de la fila, cosa que també sóc. Vaig al final del menú!

Quina olor fa el seu plat preferit?

M'agrada l'olor efervescent, espontània i fresca de les postres que vaig idear l'any passat inspirat en un gol de Messi. Hi ha menta, eucaliptus, llimona...

Publica un llibre de postres amb l'editorial Océano Ámbar. És apte per a tothom?

He volgut que les receptes que apareixen al llibre les pugui fer tothom, tot i que també n'hi ha algunes de més complexes.

25 anys del Celler i no han fet celebració...

A casa som discrets, però estem molt contents del que hem aconseguit. Com passa el temps, oi?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.