Opinió

LA GALERIA

Abans del dat i beneït

‘Transparència' i ‘participació ciutadana' són paraules que van bé per guarnir qualsevol discurs, però es posen poc a la pràctica

Ser al capdavant de les institucions públiques en temps difícils com els que estem vivint no deu pas ser fàcil però al mateix temps ha de ser apassionant per als que s'ho agafen amb veritable esperit de servei. Les dificultats creixen a mesura que els pressupostos minven i que la crisi s'allarga fent estralls a més i més famílies i sectors socials. Si em permeten afegir una feina més a la llista de treballs herculis que ja aclaparen els nostres representants i administradors, diré que és en aquest context quan s'hauria de fer un esforç per afavorir al màxim possible la participació dels ciutadans en les decisions que s'hagin de prendre. Transparència i participació ciutadana són paraules que van bé per guarnir qualsevol discurs però que es posen poc a la pràctica. Les associacions de veïns o les de defensa de territoris, les associacions de consumidors o qualsevol agrupació de ciutadans que adquireix un to reivindicatiu solen ser vistes amb recel pels que estan al poder per por de ser criticats o posats en evidència. No hauria de ser així, perquè una de les grans oportunitats, i exigències, de la democràcia és crear i aprofitar canals de comunicació entre la societat civil i les instàncies des d'on es governen els afers públic. Se'n diu participació ciutadana i en parlen les nostres lleis, encara que sovint s'ha entès com una participació organitzada de dalt a baix (quan toca opinar i sobre què toca opinar) per la via de simples consultes puntuals, simple maquillatge. En la gestió dels afers públics es troba a faltar que s'obrin portes als ciutadans, que sovint s'assabenten o ens assabentem de decisions que afecten la nostra vida i els serveis que necessitem un cop ja han estat preses, quan ja està dat i beneït. Més informació sobre els nostres migrats recursos i la forma com s'administren, més consultes i debat abans de prendre decisions, escoltar i prendre en consideració l'opinió de la gent, dels col·lectius d'afectats per una decisió, per una “retallada”, ja haurien de ser actituds habituals dels governants que ara són més necessàries que mai. Si els ciutadans podem seguir i, d'alguna manera, participar en la presa de decisions, les decisions que es prenguin seran una mica més nostres, encara que siguin difícils d'acceptar. O això o cada cop hi haurà més ciutadans abocats a estèrils actituds antisistema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.