Opinió

Jornades de sobretaula

Avui la sobretaula serà llarga, com també ho serà en altres dinars i sopars d'aquests dies nadalencs, quan la crisi s'amaga entre estovalles més o menys ben assortides, potser oblidant altres taules molt més magres. Nadal segueix mantenint el misteri que alimenta la melangia pels paradisos perduts o pels desitjos dels inabastables, en un retorn a l'escalf dels vells racons de la memòria. És Nadal i cal viure en l'esperit d'aquest dia.

És en moltes sobretaules nadalenques on es parla de l'any que es tanca i es fa la subjectiva composició personal del que ha estat i del que ens espera. Enguany no serà una conversa gaire alegre. El més positiu, segur, és que s'acaba el dur 2011, un any de balanç generalment negatiu que ha portat l'explosió de la crisi profunda que estem negociant. Es veia venir, però, en el mateix escenari de l'any anterior, segur que quasi ningú pronosticava la magnitud de la tragèdia. Temps complicats per a la poesia.

No s'ha de ser gaire llest per endevinar els temes estel·lars de les sobretaules: la crisi, la deriva socialista, la futura etapa Rajoy, el nacionalisme basc i el nou camí iniciat per ETA, les retallades, els conflictes dels vestits valencians i de la família reial, el calendari de festes... Després dels torrons, un àpat de debat difícil de digerir. Creieu-me, baixeu el nivell de la discussió i oblideu els discursos per després de Reis, tot aprofitant unes festes entranyables que conviden a pensar que el món podria ser millor i tots nosaltres, una mica més solidaris.

Escolteu les estrenes dels petits de la casa, feliciteu els responsables de la cuina casolana, regaleu-vos somriures de tota mena, mireu les figures del pessebre o els llums de l'arbre (que alguna cosa deveu tenir al menjador de casa), comenteu amb il·lusió la carta als Reis, que vénen d'Orient i no són Borbons; desgraneu els dotze grans de raïm, feu l'esforç d'algun petit regal i penseu que la família també té algunes coses bones. Ja tindrem temps de parlar de la situació política i social que ningú no ens estalviarà i és a la cantonada. Sigui el que sigui el dur calendari del 2012 no perdonarà cap dels maldecaps que vénen.

Que tingueu bones sobretaules, un millor Nadal i excel·lent entrada d'any. Si la crisi ens ho permet, l'any vinent seguirem en contacte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.