Opinió

anàlisi

Soraya Sáenz ‘vs.' Joana Ortega

Com a comen­tari d'un arti­cle de fa dues set­ma­nes, Fer més amb menys, un amic m'envia un cor­reu electrònic i, entre altres coses, em diu: “Em sem­bla que algú es pen­sarà que ets sim­pa­tit­zant del PP, encara que ja sé que per­so­nal­ment escrius sobre allò de què estàs con­vençut i poc t'importa el que en pen­sen els altres.” Doncs sí, una cosa que sem­pre m'ha sem­blat empo­bri­dora, espe­ci­al­ment en el debat polític, és aquesta estra­nya neces­si­tat de cri­ti­car per sis­tema les ini­ci­a­ti­ves dels adver­sa­ris, encara que siguin bones. Pre­ci­sa­ment tots ple­gats tindríem més força moral per la crítica si l'objec­ti­vi­tat ens portés a des­ta­car la part de raó o feina ben feta del con­trin­cant. I fins i tot, alguna vegada, en la mateixa mal­dat tro­bem una part de bon­dat. Ara mateix queda clara la intenció de recen­tra­lit­zació esta­tal de l'eco­no­mia i la política que vol fer el PP.

També Pérez Rubal­caba tenia pen­sat fer-ho. I apro­fi­ta­ran qual­se­vol feblesa nos­tra per ocu­par espais nos­tres. El sec­tor finan­cer de les cai­xes n'és un exem­ple clar i pre­vist. Ara ha pas­sat una mica amb els ajun­ta­ments, i si seguim amb la deriva del dèficit català, no ens que­darà més remei que ser “sal­vats”. De la mateixa manera que si s'hagués seguit la política de Zapa­tero, l'Estat espa­nyol tin­dria tots els números per haver de ser res­ca­tat per la UE. El govern del PP ha vist les ore­lles al llop i, com a espa­nyols, actuen amb fer­mesa i rapi­desa per tal de fer les refor­mes impres­cin­di­bles per evi­tar el que seria ine­vi­ta­ble i en cada Con­sell de Minis­tres es fa un pas més.

Aquesta set­mana, l'estre­lla de les deci­si­ons pre­ses ha estat el pri­mer pas, la vice­pre­si­denta Soraya Sáenz de San­ta­maría ha dit que n'arri­ba­ran més, la liqui­dació de vui­tanta soci­e­tats esta­tals i seguint la llista de les pri­me­res afec­ta­des ha que­dat evi­dent el grau insu­por­ta­ble de pica­resca d'aquest país. Que encara hi hagi activa Bar­ce­lona Hol­ding Olímpic SA, Olym­pic Moll SA i Car­men la Comida de España 1992, per exem­ple, amb els seus con­sells d'admi­nis­tració i con­se­llers cobrant sous i die­tes vint anys després d'haver-se com­plert l'objec­tiu pel qual van ser cre­a­des, em sem­bla una mena d'apro­pi­ació inde­guda legal, però total­ment immo­ral.

He inten­tat tro­bar el con­sell d'admi­nis­tració de la pri­mera per saber els noms i cognoms dels bene­fi­ci­ats; no l'he pogut tro­bar, però seria interes­sant desem­mas­ca­rar aquests exem­plars moderns de la novel·la pica­resca. Més que mai avui hem d'exi­gir als gover­nants: eficiència, trans­parència i hones­te­dat, i per tant és urgent posar fi a aques­tes pràcti­ques que no tenen res d'efi­ci­ents, res de trans­pa­rents i, si ho volen, poc d'hones­te­dat.

I ara és quan torno a casa i ho com­paro amb les pro­me­ses del govern català de fa més d'un any, de la necessària reducció de l'admi­nis­tració i les seves soci­e­tats i fun­da­ci­ons paral·leles. Algú sap o pot dir en més d'un any quan­tes se n'han supri­mit? Aquesta set­mana la vice­pre­si­denta Joana Ortega va res­pon­dre aquesta pre­gunta amb total diva­gació i amb una falta de trans­parència extra­or­dinària. I és que la res­posta només pot ser, com va fer la vice­pre­si­denta espa­nyola, amb números de supri­mi­des, els noms de les supri­mi­des i l'estalvi que suposa. El pro­blema i la sos­pita és que a casa nos­tra aquest procés va molt més lent i per no evi­den­ciar aquesta falta d'eficiència es per­ju­dica la trans­parència.

Fa un temps par­lava dels “lla­dres ocults” que tota orga­nit­zació té i que són un mal per a les empre­ses que volen ser efi­ci­ents. Supri­mir aques­tes ine­ficiències que pena­lit­zen la part de les des­pe­ses hau­ria de ser sem­pre una cons­tant de tot ges­tor, públic o pri­vat, però en moments com aquest no fer-ho ja voreja la indecència. O és que no pre­o­cupa el nos­tre endeu­ta­ment i la seva diabòlica tendència feta pública aquesta mateixa set­mana? On és el més per menys exi­git? Ara ja tenim 41.800 mili­ons de raons per ser més auto­e­xi­gents i, si no en sabem prou, copiem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.