Opinió

El paper dels interessos en la societat actual

Interessos i poder, així com influència, són conceptes molt relacionats

Un dels temes més importants en les ciències socials, i alhora més inquietants de la nostra societat, és el paper que juguen, a escala individual o col·lectiva, els interessos. Car són un material interdisciplinari sobre el qual la bibliografia existent no és gaire extensa, al contrari del concepte d'ideologia. Crec que ambdós conceptes estan molt interrelacionats, i en ocasions no es fàcil distingir-los

Seguint el professor del Quebec Leon Dion, diré que són un dels elements motrius de les relacions socials, que ajunten o separen els éssers humans, en funció de llurs situacions individuals o col·lectives. Assenyala que no es se sap com aquests perceben quins són interessos. Remeten a valors personals o col·lectius, a objectes que no solament són jutjats com avantatjosos, sinó que són considerats apropiats per a una persona o per a un grup. També vull esmentar Raymonmds Williams, que afirma que és un terme que d'una interpretació econòmica i jurídica actualment té una interpretació molt general aplicable a molts camps.

Respecte a la ideologia, s'han formulat un gran nombre de definicions. En aquest cas, seguint Guy Rocher, diré que és un sistema d'idees i de judicis, explícit i generalment organitzat, que serveix per descriure, explicar, interpretar o justificar la situació d'un grup o d'una col·lectivitat, i que s'inspira en certs valors i proposa una orientació precisa a l'acció d'aquest. Aquesta la podria definir com una definició de caràcter neutre, però haig d'esmentar necessàriament les dues altres grans ideologies, el capitalisme i el marxisme, així com les ideologies que a través de la història han sorgit d'ambdues, a part de les religioses.

Així, haig d'esmentar el paper que exerceixen les religions. Citem el cristianisme, que en la seva vessant del catolicisme ha arribat a ser la base estructural, religiosa i política d'un estat, gaudint d'una influència realment extraordinària a escala mundial. Un altre supòsit a tenir en compte és l'islamisme, que igualment té un pes religiós i polític immens, amb diferents interpretacions i branques, a vegades oposades, sobre un nombre molt elevat de centenars de milions d'adeptes. Tot i que cal subratllar que, degut a la seva immensa expansió territorial, les visions d'aquesta religió són molt diverses

Tot I que en algunes ocasions es confonen, les definicions proposades mostren ben clarament que ens trobem davant de dos conceptes fonamentals, diferents i profundament interrelacionats. Podem distingir entre interessos públics o de la comunitat, i interessos privats dels ciutadans o de tot tipus d'organització, amb fi o no de lucre. Puc afirmar que totes estan mogudes per la defensa i la consecució de determinats interessos lícits o il·lícits. Per tant, tota persona actua en funció de l'obtenció d'uns objectius, que són interessos, siguin de la naturalesa que siguin, legítims, legals o contraris a la moral o al dret.

L'angoixant crisi actual de la nostra societat és alhora una crisi d'interessos, amb un rerefons ideològic, essencialment els de tipus econòmic i/o polític, en les seves múltiples facetes. En aquest sentit, la defensa d'uns interessos econòmics i polítics està estretament unida al rol del capitalisme, car aquest, per la seva pròpia naturalesa, constitueix el camp on té lloc la lluita per imposar-los, legalment o no, per la força o no.

Interessos i poder, així com influència, són conceptes molt relacionats. En aquest sentit existeix el concepte de grup d'interès, que sovint esdevé grup de pressió i que actua en el marc legal, tot i que en ocasions, si cal, alguns no tenen dubte a cometre accions il·legals. En el camp econòmic n'hi ha molts, cadascun actuant en la seva àrea i pels seus objectius específics. En aquest terreny s'han d'incloure el sindicats, tot i que vull remarcar que la seva finalitat és la defensa del drets del treballadors. Avui tenen una tasca difícil, plena d'esculls amb l'anomenada reforma laboral, que és una molt greu i preocupant amenaça del respecte i protecció d'ells. Per tant, en aquest terreny l'esdevenidor es presenta molt ple de tenebra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.