Opinió

Qui s'han cregut que som?

Els partits polítics que ens haurien de representar a les institucions s'allunyen cada vegada més de l'esperit democràtic que en teoria justifica el nostre sistema polític i que no és altre que governar per delegació i no per imposició.

En aquests moments les accions de govern no vénen dictades pel que els ciutadans demanen i esperen dels que han estat designats per portar les regnes del país, sinó per una cadena piramidal de decisions que comença en els mercats financers, segueix pels països que més profit treuen de la Unió Europea –i que ens han arrossegat a una política econòmica nefasta per a la continuïtat dels nostres propis recursos– i continua en els governs de l'Estat espanyol i de Catalunya, darreres unitats de la tropa on les ordres ja no poden ser transferides sinó només aplicades. Heus aquí perquè estem sent governats (o retallats?) a cop de decret.

És a dir: encara que celebrem eleccions, en la pràctica el nostre sistema polític està funcionant a la inversa, des del cim de la piràmide, ni més ni menys que de la mateixa manera que un sistema totalitari. Encara que Montesquieu propugnés la separació dels tres poders –executiu, legislatiu i judicial–, potser no calia que se separessin tant perquè la sobirania popular hagi quedat limitada a l'elecció de representants i se li hagi escapçat el dret a decidir el seu propi destí. I això és d'aquesta manera perquè els partits polítics, que haurien de ser els instruments fonamentals de la democràcia i no els franquiciadors, viuen presoners dels seu propi orgull en una mena d'aristocràcia i no fan cap altra funció que la de guàrdia pretoriana: del govern, els que hi donen suport, i en contra, els que aspiren a ocupar el seu lloc.

Quan la situació col·lectiva i particular dels ciutadans era bona o almenys tolerable, la resposta es limitava a una abstenció creixent però passiva. Ara que es deteriora progressivament i que la classe dirigent posa en evidència que governa al dictat de qui no l'ha escollida, les respostes prenen un altre caire. Si seguim el fil del que apuntava el director d'aquest diari en el seu article d'ahir, ja queden pocs dubtes que si s'entossudeixen a governar d'esquenes al poble sobirà, seran escombrats com no s'imaginen. Qui s'han cregut que som?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.