Opinió

L'arribada de Bully a Barcelona

El proppassat dijous tots els diaris del país es feien ressò de l'arribada de Bully a Barcelona. La jove, de vint-i-set anys, tampoc no venia de gaire lluny, perquè procedia de València, però el canvi de domicili està generant una gran expectació. El país mai no havia prestat tanta atenció a la vida i els miracles dels paquiderms i, sense saber per què, qualsevol notícia que els afecti és escrutada amb atenció. Bully, la magnífica elefanta, farà estada a partir d'ara al zoo barceloní i els catalans ens sentim orgullosos de tenir-la, viva, entre nosaltres.

Bully es troba bé al seu nou habitacle, un espai que compartirà amb Yoyo i Susi, tot i que els primers dies estarà sotmesa a una estudiada estratègia d'apropament. Totes tres viuran a cos de rei, i vigilants i cuidadors tindran cura de les possibles incidències. Després, quan el grup funcioni, arribarà el mascle que ha de completar la família. Vindrà des d'un altre parc europeu, i no caldrà anar a Botswana per importar cap exemplar viu. Europa està ben servida de paquiderms reproductors i no calen expedicions de dubtós bon gust per poder cobrir les elefantes.

Tot es renova i el zoològic no deixa de ser un microcosmos representatiu de la societat. L'estima o no cap als animals depèn de lectures més sofisticades. Ara i aquí, potser Bully i les seves germanes atresoren els sentiments republicans d'un poble que, amb contundència, ha censurat el comportament del seu cap d'Estat, d'estatus reial, i vol manifestar que alguna cosa ha de canviar per evitar la pèrdua total de credibilitat de la institució que representa. En l'actual crisi de valors, l'actual màxim representant espanyol no té gaire bon joc i tampoc no inspira confiança.

És veritat que una cosa són les persones i l'altra, les institucions. Mentre no es demostri el contrari, formem part d'un Estat on no s'ha demostrat prou la vocació col·lectiva republicana i sota les pedres es troben un munt de monàrquics. Hi ha un debat pendent i aviat caldrà fer-lo, però, mentrestant, potser s'hauria de pensar que ha arribat el moment successori; encara que es digui Felip, potser és l'hora.

Bully està ben instal·lada a Barcelona. Contribuirà a fer-nos estimar els elefants, uns animals que, sobretot des d'aquesta primavera, tenen molt bona premsa entre nosaltres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.