Opinió

Els nacionalismes excloents

No ha estat una setmana gens fàcil per al ministre d'Educació, José Ignacio Wert, quan els ensenyants i ensenyats han ocupat la plaça pública i els rectors de les universitats li han donat carbassa, tot en el procés de reformes i retallades que castiga, força més del suportable, la gent i les estructures dependents del seu ministeri. Amb un pressupost tocat per la crisi, de retallar s'ha de retallar, però cal que algú posi ordre a les prioritats, en un país empobrit on cal veure què sobra i què cal reforçar.

Però no tots els problemes de Wert i el seu equip són fruit de les retallades. Hi ha alguns retocs que tenen més a veure amb lectures ideològiques que no pas amb necessitats pressupostàries. No és gratuït, doncs, que, juntament amb el debat sobre professorat, mitjans, horaris i sous, s'hagi introduït un decret que modifica els continguts de l'assignatura d'educació per a la ciutadania, on s'ha encabit el terme de “nacionalismes excloents” com a alimentadors de conflictes, de la mateixa manera que ho són “els racistes, xenòfobs i antisemites”. Talment, uns nacionalismes no gaire explicats que introdueixen un terme que ja per si mateix pot ser conflictiu.

Doncs què volien dir els savis del ministeri en parlar de nacionalismes excloents?, o, encara, quins són els nacionalismes que es poden considerar excloents? Estem davant un concepte que expressat així, sense matisacions, pot obrir la caixa dels trons en qualsevol moment. Com sia que gat escaldat de l'aigua fuig, des de Catalunya, com des d'Euskadi, aquest concepte ha desvetllat preocupacions, segurs que quan es parla de nacionalismes dolents, des de Madrid, sempre tenen com a punt de mira les realitats perifèriques. Nacionalismes excloents?, de centre o de perifèria?, d'expressió espanyolista o de voluntat catalana i/o basca? Segur, una expressió, com a mínim, perillosa.

La secretària d'estat d'Educació, Montserrat Gomendio, ja ha dit que s'exclourà el terme que apareixia inclòs en la llista de raons de conflicte, però tot indica la base ideològica de la qual emana el present i l'immediat futur del Ministerio dedicat a vetllar per l'educació. Pensar que hi ha nacionalismes bons i nacionalismes excloents indica el que s'amaga darrere el senyor Wert i els seus càrrecs de confiança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.