Opinió

la GALERIA

DE Tarragona

201 anys

Dijous es van commemorar els 201 anys de l'assalt final de la Grande Armée de Napoleó a la ciutat de Tarragona. L'exèrcit d'Aragó, dirigit per Louis-Gabriel Suchet, va posar-hi setge el maig del 1811 i, després de gairebé dos mesos, va entrar-hi finalment a matadegolla a les cinc de la tarda del 28 de juny. Les darreres hores de la ciutat van ser terribles, i els tres dies següents Tarragona va ser el cruel escenari de mort, saquejos, violacions, robatoris, profanacions, etc.

Dos anys després, el 19 d'agost del 1813 les tropes napoleòniques, comandades pel general Bartoletti fugien de la ciutat no sense deixar un nou rastre de desolació, fent volar els principals punts fortificats de Tarragona, des de velles muralles fins als castells del Rei, el Patriarca i el Paborde. Darrere seu va quedar una ciutat anorreada, amb una població reduïda a 400 o 500 habitants, dels 9.000 que hi havia abans de la guerra. La resta va fugir, va ser occida o va morir durant els fets bèl·lics i les epidèmies que van desolar una mica abans la comarca.

El record a Tarragona del setge ha estat una constant al llarg dels anys. Fins a mitjan segle XIX la ciutat no va tornar a recuperar-se, en bona part gràcies al port i al seu paper de capital de demarcació. Certament, bona part dels que van fugir no van tornar a Tarragona, per les causes que foren, i la ciutat es va gairebé haver de repoblar de bell nou amb gent del Camp de Tarragona i altres indrets. Més de dos segles després del setge, els fets es recorden cada 28 de juny. El monument als herois, el carrer Assalt, el pla de la Seu, el fortí de l'Oliva són espais que ens els evoquen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.