Opinió

anàlisi

“Presumpció de bondat”

En la presa de pos­sessió del càrrec, el con­se­ller Santi Vila va dir al seu com­pany sor­tint, Lluís Reco­der, que ini­ci­ava el seu man­dat amb “pre­sumpció de bon­dat”. I va posar com a exem­ple que la pri­mera feli­ci­tació la va rebre de la minis­tra de Foment, Ana Pas­tor, motiu que el feia estar espe­rançat. També el con­se­ller Fran­cesc Homs dema­nava diàleg a Mari­ano Rajoy i aquest li va con­tes­tar que estava obert a par­lar, tot i que adver­tint que seria dins de la Cons­ti­tució.

La nova “tri­pu­lació” cata­lana, ja en els seus llocs de coman­da­ment, comença una legis­la­tura que serà de ver­ti­gen, segu­ra­ment serà la més pro­blemàtica i con­flic­tiva de la història moderna, però és bo que tot­hom comenci aquesta nova sin­gla­dura amb una “pre­sumpció de bon­dat”, encara que, sos­pito, ben aviat topa­rem amb la rea­li­tat con­tun­dent i no ens dei­xarà gaire marge per a l'ide­a­lisme. La rea­li­tat és i serà molt dura.

De la com­po­sició del govern català ja se n'ha par­lat molt i s'han valo­rat les noves incor­po­ra­ci­ons fins i tot inten­tant veure-hi des­plaçaments ideològics cap a l'esquerra en funció de la seva pro­cedència. D'aquí a cent dies, tal com per­toca espe­rar per cor­te­sia, veu­rem què vol dir aquest viratge ideològic, perquè sin­ce­ra­ment en aquests moments, encara que hi hagi tot un dis­curs des de l'opo­sició i amb les car­tes tan mar­ca­des, no hi ha massa espai ideològic. Veig molt més neces­sari espe­rar-ne una gestió extre­ma­ment acu­rada de tot l'escàs diner públic i la per­ma­nent recerca de reducció de cos­tos.

Tot i que ha que­dat eclip­sat per les noves incor­po­ra­ci­ons i els can­vis de car­tera, la prin­ci­pal for­ta­lesa d'aquest govern és la con­tinuïtat del con­se­ller Andreu Mas-Colell, una con­tinuïtat que segons la premsa en certs moments va ser un dubte. Per mi és la gran notícia d'aquest govern, ja que la seva capa­ci­tat i el reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal de la seva vàlua, el fan una peça clau en tota aquesta tra­ves­sia.

Diuen que en el pri­mer govern d'Artur Mas algu­nes pri­me­res figu­res van decli­nar l'ofe­ri­ment de ser con­se­ller, i pre­ci­sa­ment, amb aquesta dis­po­ni­bi­li­tat a col·labo­rar pel país en un dels pit­jors moments per ges­ti­o­nar-lo, que algú posi tot el seu grandiós patri­moni intel·lec­tual i moral al ser­vei d'aquest poble, cal agrair-ho immen­sa­ment.

Deia un dels nego­ci­a­dors del pacte entre CiU i ERC que, mal­grat el que s'havia dit, la nego­ci­ació més fàcil va ser la de l'àrea econòmica, i ho atribuïa explícita­ment al tarannà i a la capa­ci­tat pedagògica i nego­ci­a­dora de Mas-Colell. I a més de les seves capa­ci­tats li hem d'agrair que també sigui una per­sona que en parli clar. Que no ens enga­nyi i ens mos­tri la rea­li­tat tal com és. En la pri­mera roda de premsa de després de la reunió del govern de dijous pas­sat, ja va dei­xar-nos clar que “a curt ter­mini empit­jo­ra­rem, no hi ha mira­cles”. El rea­lisme poc nada­lenc d'aques­tes parau­les en avisa que si no es can­via el nivell de dèficit pre­vist per al 2013 serà un any molt difícil, tot i que pre­veu que també serà el dar­rer exer­cici de les reta­lla­des.

Penso que s'ha ata­cat injus­ta­ment el pacte de govern, espe­ci­al­ment per la puja d'impos­tos i les seves con­seqüències nega­ti­ves per a l'eco­no­mia, però rebai­xar 4.000 mili­ons d'euros en un any és una fili­grana que necessària­ment suposa pren­dre una decisió, i en aquest cas també jo li dono “pre­sumpció de bon­dat”.

Si hagués de fer una petició al nou govern, una petició que ja he fet altres vega­des, és que amb la màxima decisió repassi per­ma­nent­ment qui­nes són les des­pe­ses supri­mi­bles, quins orga­nis­mes i qui­nes empre­ses i con­sor­cis. Accep­tem la bon­dat dels sacri­fi­cis en els ingres­sos, però també exi­gim la valen­tia que cal­gui per tapar aquest doll de des­pesa pública que podent-ho atu­rar no ho fa.

Amb aquesta tri­pu­lació nova sal­pem cap a una sin­gla­dura de mar brava, ante­po­sant, avui, la pre­sumpció de bon­dat de tots, i amb el desig que l'exigència política i moral que reclama el moment que vivim no resulti defrau­dada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.