Opinió

Un sofà a la riba

Castell de cartes

Avui és més decisiu recalcar Catalunya
com a subjecte polític

El període que vivim és d'una gran importància. No solament perquè podria acabar amb un procés d'una magnitud històrica desconeguda fins ara, sinó perquè implica la necessitat d'un desenvolupament previ que posa a prova l'enteresa democràtica de les forces polítiques catalanes. De fet, ara per ara, són més importants els preàmbuls que no pas el final del recorregut. És el que algú ha batejat com una dualitat entre la llibertat i la independència. Per arribar a la segona només es podran fer servir les eines que atorga la primera, amb uns exemples de pulcritud que siguin del tot edificants i irreprotxables davant la comunitat internacional. Per això són del tot incomprensibles les crítiques que ha rebut la proposta de declaració sobirana del Parlament a l'hora de retirar la referència a l'hipotètic resultat de la consulta. Avui és més decisiu recalcar la definició de Catalunya com a subjecte polític que no pas coordinar aquest concepte amb el fet que el subjecte decidirà a favor de la secessió. Potser és caminar amb lentitud, per a alguns, però el que és segur és que es tracta d'una via necessària que reclama un consens al màxim nivell.

Junqueras ha dit que no hem de fer cas de qui vol posar pals a les rodes perquè entretenir-se amb segons quins debats simplement és una maniobra per dinamitar el procés. Entenc que vulgui criticar maniobres que poden ser dilatòries, però, al mateix temps, hem de ser conscients que no podem parlar dels “catalans” com un cos uniforme. Hi ha catalans, amb els mateixos drets que els altres, que no aposten per la independència. Per múltiples raons. I cal que hi hagi, en aquest sentit, un respecte immens. El que compta és iniciar un camí que, en la seva sola formulació –la sobirania–, ja representa un avenç notabilíssim.

Hi haurà molts entrebancs, molts dubtes, molts cants de sirena –si és que el govern espanyol decideix canviar el rumb i aposta per oferir en lloc de castigar o ofegar–, i és per això que convé tenir fonaments sòlids. Si no, això tindrà l'estabilitat d'un castell de cartes.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.