Opinió

el defensor del lector

‘Fumata' blanca

Crec que seria bo tenir un equip de gent molt especialitzada en el tema religiós

De ben segur que mai una elecció d'un papa havia fet vessar tanta tinta com la del papa Francesc. M'he repassat tot el que El Punt Avui ha publicat des de l'11 de febrer, dia que Benet XVI va anunciar que plegava, fins aquesta mateixa setmana. No cal dir que el tema ha interessat i molt els nostres lectors, la majoria, ho haig de dir, positivament tot i que amb opinions molt diverses. I també hi ha hagut algú que pensa que no calia dedicar-hi tant de paper. Crec que l'interès ha vingut, sobretot, pel fet excepcional que l'elecció del nou papa no ha estat per la mort de l'anterior sinó perquè Benet XVI ja n'estava tip, parlant clar. I ho entenc. Les persones quan arribem a una edat ens hem d'anar retirant i cal saber fins on podem arribar. Crec que el diari ha cobert bé el dia a dia, les informacions han estat equilibrades i no com altres mitjans que només buscaven notícies rares. Amb tot, he trobat a faltar una cosa, articles d'opinió de persones especialitzades en el món papal i en general en temes d'Església. N'hi ha hagut, i s'agraeix, però a mi m'hauria agradat trobar més articles que aprofundissin sobre el tema. I aprofito per dir que no és només ara, que s'ha produït un fet extraordinari, sinó durant tot l'any que m'agradaria que el tema religiós sortís més i millor. Cert que tenim en Jaume Reixach, que és una meravella i les seves opinions són elogiades pels lectors. Molts i molts me n'han parlat bé i no he rebut ni una sola opinió en contra. No voldria tornar a temps pretèrits, en els quals hi havia en gairebé tots els diaris planes amb capçalera de religió. Però, i podeu pensar que a mi m'interessa molt i a altra gent no, crec que periòdicament seria bo poder llegir articles que tractessin els temes de religió, en general, escrits per especialistes.

Llanço una idea, perquè el diari la pensi, crec que seria bo tenir un equip de gent molt especialitzada en el tema religiós i que, de tant en tant, posessin damunt de la taula opinions sobre fets concrets. Parlo, com podeu suposar, de religions en general. Encara hi ha molta gent a qui el fet religiós la motiva i interessa. Simplement és una idea, que a més podria donar molt de joc si aquest papa, com sembla, trenca motlles i de tant en tant en deixa anar alguna. Potser tot serà fum i prou. El temps ho dirà. Alguns lectors, concretament tres aquesta quinzena, s'interessen pel tema de les cartes al director. Quins criteris feu servir a l'hora de triar les cartes que decidiu publicar?, ens han preguntat. En línies generals, segons em diuen des de la direcció, prioritzen aquelles cartes que tenen a veure amb l'actualitat. No sé si caldria que ho digués, però no hi serà de més, no es censura cap carta. Això és sagrat. En tot cas no es publicarà una carta que es vegi clarament que va contra els principis bàsics del diari o que de la forma en què es tracta un tema podria ser tema de jutjat. El tema de les cartes dels lectors en el nostre diari té molta importància.

Normalment un redactor es posa en contacte amb el lector i es comenta si hi ha alguna cosa que potser no s'hauria de dir o s'hauria de dir d'una altra manera. Penseu que es reben una cinquantena de cartes cada dia, normalment per correu electrònic, i se'n publiquen una desena de mitjana. Amb tot, sempre s'agraeix aquella carta escrita a mà per una persona que no té ordinador, però que voldria opinar sobre algun punt concret. Personalment aquestes cartes m'encanten i animo els nostres lectors que escriguin com sàpiguen. Precisament, en Ramon Patrís ens envia un correu per fer-nos adonar que cometem errors, com el del diari del dia 10, en el qual es parla del nombre de votants al Parlament a favor de tenir diàleg amb l'Estat, i quan es fa el còmput per partits no sumen el mínim de 104, ja que no hi surten els vots d'ICV. I també ens fa veure que ens vam equivocar en el mateix diari en dir que eren 175 cardenals que havien d'escollir papa quan en realitat eren 115.

I acabo amb un escrit que he rebut de Jordi Ferret, que ens diu que troba a faltar una informació que abans sempre hi era a l'Avui, com és la publicació setmanal de la classificació dels màxims golejadors de la lliga de futbol, així com la dels porters menys golejats. “En aquests moments, ens diu en Jordi, no sabem quants gols ha marcat en Messi a la lliga o els altres jugadors. N'he parlat amb els responsables dels esports i em diuen que en són conscients i que miraran de resoldre-ho. No cal dir que el problema és sempre el mateix, s'ha d'aprofitar al màxim l'espai, tot i que d'aquest tema en podríem fer un debat, perquè cada lector fa la seva valoració de les notícies. Tots en trauríem algunes i en posaríem unes altres. Confio que els d'esports trobin la solució adequada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.