Opinió

anàlisi

N'hi ha prou amb aquests brots?

Els res­pon­sa­bles econòmics ho saben: sense un mínim d'opti­misme gene­ral, la recu­pe­ració econòmica serà més difícil. El pes­si­misme no fa ven­dre ni com­prar. També hi ha qui diu que un pes­si­mista és un opti­mista ben infor­mat. I el que sí que és cert, per desgràcia, és que les males notícies sem­pre són més notícia. És, doncs, expli­ca­ble aquesta mena de dutxa esco­cesa en les infor­ma­ci­ons en què de cop hi ha qui diu que això de la crisi s'acaba i d'altres que diuen que encara va per llarg. Els pri­mers uti­lit­zen només alguns indi­ca­dors interns que apun­ten en bona direcció, però s'obli­den del con­text, i nosal­tres, com deia Ortega y Gas­set, som nosal­tres i les nos­tres cir­cumstàncies, és a dir: el nos­tre entorn. I si posem el focus en el nos­tre entorn veu­rem que el color verd és escàs per les grans incer­te­ses que encara hi ha.

No cal dir, ni recor­dar, el colos­sal esva­lot que hi ha a l'Estat espa­nyol per culpa de la gran cor­rupció. El pres­tigi del país, per més que s'esfor­cin a negar-ho, està sota mínims i, posats aquí, costa poc pas­sar a la incer­tesa per una pos­si­ble deses­ta­bi­li­tat política. I Espa­nya, les nos­tres empre­ses i els par­ti­cu­lars són molt deu­tors d'uns mer­cats als quals, si alguna cosa els ata­bala, és la inse­gu­re­tat de la incer­tesa. Encara no tenim resolta satis­factòria­ment la reforma bancària i aquesta tar­dor, si no abans, podríem haver de posar més diners per reca­pi­ta­lit­zar uns bancs que estem man­te­nint arti­fi­ci­al­ment. En un entorn depres­siu, és nor­mal que la moro­si­tat que suporta la banca no pari de créixer i, per tant, això també difi­culta molt que s'obrin al crèdit. L'ICO, que va fer una línia de crèdits per a pimes, té una moro­si­tat del 32%, una ràtio impos­si­ble de supor­tar per qual­se­vol banc. Pro­ba­ble­ment tin­guem alguna con­ta­mi­nació d'incer­te­ses o d'ines­ta­bi­li­tat política que ens vin­gui de països com Itàlia, Grècia, Por­tu­gal, França o de qual­se­vol altre país de la zona euro. Tot ple­gat tindrà efec­tes en la nos­tra prima de risc. Pot­ser el fet que ens pot acla­rir una mica el futur imme­diat són les elec­ci­ons ale­ma­nyes. I hi ha més fac­tors dis­tor­si­o­na­dors, com les pre­vi­si­ons econòmiques de la Xina i el Bra­sil, o si els EUA redu­ei­xen els estímuls a l'eco­no­mia.

Podem par­lar de brots verds, i real­ment n'hi ha, però segu­ra­ment no són tants ni tan potents per asse­gu­rar ja la sor­tida d'aquest llarg túnel. El cert és, però, que cal seguir tre­ba­llant, i sobre­tot com ho fa Cata­lu­nya, amb una inter­na­ci­o­na­lit­zació clara de l'eco­no­mia i una aposta molt forta per la indústria. Avui només comp­ta­rem en aquest món glo­bal en la mesura que pesi la nos­tra potència indus­trial. La bom­bo­lla immo­biliària ens va fer per­dre el nord i ens vam pen­sar que les indústries són millor des­lo­ca­lit­za­des, però ara hem vist que el poten­cial indus­trial és un ele­ment crític per a qual­se­vol nació. Com també ho és l'agrícola i el rama­der, per més glo­ba­lit­zació que hi hagi.

Un ele­ment propi que també pot inci­dir nega­ti­va­ment en l'eco­no­mia és l'alt grau de cor­rupció. Tenint en compte que no és cor­rupte qui pot, sinó qui vol, hem de recor­dar que, segons la memòria del Con­sell Gene­ral del Poder Judi­cial, a Espa­nya hi ha oberts i en procés d'ins­trucció 2.173 casos greus de cor­rupció política, dels quals 1.661 són d'espe­cial rellevància i gra­ve­tat. Les enques­tes del CIS ens mos­tren que, després de l'atur, la cor­rupció és la segona pre­o­cu­pació social. I, segons el dar­rer baròmetre glo­bal sobre la cor­rupció que ha fet públic aquesta set­mana l'enti­tat Trans­parència Inter­na­ci­o­nal, els par­tits polítics són vis­tos com les ins­ti­tu­ci­ons més cor­rup­tes d'Espa­nya, segui­des pel Par­la­ment.

És difícil pen­sar com es poden repres­ti­giar totes aques­tes ins­ti­tu­ci­ons impres­cin­di­bles per al fun­ci­o­na­ment de la democràcia quan cada dia surt més por­que­ria. Aquest és un ele­ment més que té un poten­cial de con­flicte impor­tant i que se suma a la incer­tesa del futur, i ens porta a fer-nos aquesta pre­gunta: N'hi haurà prou amb els brots verds per sor­tir de la crisi?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.