Opinió

Recuperar la iniciativa política

En l'àmbit polític, la manifestació de l'11 de Setembre de l'any passat va posar la mirada en el president de la Generalitat, Artur Mas. Els milers de persones que hi van participar es preguntaven què faria Mas. Primer va anar a parlar amb el president del govern espanyol; i després va convocar i anticipar eleccions. En l'entrevista a Madrid es va trobar una porta tancada. Mariano Rajoy no li va acceptar les seves peticions. Amb l'avançament electoral, va tenir un fracàs inesperat amb la pèrdua de dotze escons que el van deixar al Parlament a mans d'ERC i amb un panorama complicat amb la impossibilitat de poder tirar endavant el pressupost d'aquest any i dubtes pel de l'any vinent. Malgrat tot, i des de la política, Mas està liderant el projecte sobiranista. Els organitzadors de la cadena humana li han fet saber les seves intencions i sempre els ha donat el seu vistiplau. Està controlant els temps i assegura que l'any vinent es farà la consulta, malgrat algunes confusions que s'han generat en els seus discursos, en què en algun moment ha parlat de no tenir pressa i emplaçar-ho tot a les eleccions del 2016. Un missatge a Madrid que no va ser contestat... Aquest any, la ciutadania ha tornat a triomfar al carrer. Continua mirant Artur Mas. El president té marges d'actuació: possibles entrevistes i negociacions amb el govern de l'Estat, llei de consultes i definir la data i la pregunta de cara a una consulta. Amb tot, Artur Mas cada dia té més difícil d'explicar com fa possible que un govern que en la seva majoria no és independentista, sobiranista, nacionalista, etcètera, lideri un projecte independentista. Les multitudinàries manifestacions deixen constància que el projecte és liderat civilment. Però cal la cara visible, i quina millor que la del president de la Generalitat. La diferència d'un any i l'altre és que políticament ara moltes mirades s'han adreçat al líder d'ERC, Oriol Junqueras. Avui, té una
posició de privilegi amb
data de caducitat que s'acabarà quan hagi de decidir entrar al govern o bé passar a l'oposició i provocar eleccions avançades.

Tot apunta que hem entrat en temps de descompte. Amb novetats a mig termini. Després de l'11 de Setembre de l'any passat, les novetats van ser gairebé immediates. Enguany es faran esperar fins a finals d'any amb la llei de consultes, etcètera. Llavors serà quan la política haurà de recuperar la iniciativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.