Opinió

opinió

Tant per cent de guany

Com que són els que manen, fan el que volen. I fan bé, que per això els paguem amb els nostres diners. El nom és maco, evocador: Agència Tributària. Ells s'encarreguen de la feixuga tasca de procurar que cada ciutadà tributi en la proporció que li correspon. Ja ho veieu si n'és de meritòria la seva feina de cada dia. Si tots paguem, ells tindran diners per poder assumir les despeses de l'Estat, que és el pare que vetlla per a tots nosaltres. Si tots paguem, i paguem molt, s'hauran acabat les retallades. Els admiro i els felicito.

Fa dies que vaig anar a l'Agència Tributària, que ja no és a la Gran Via com abans sinó més enllà de les vies del tren. Són gent organitzada. Entres i et donen un número i una lletra, que fan la teva combinació personal. Seus i esperes. Una televisió va cantant els números i les lletres. Quan dieu la teva combinació, t'indiquen el número de la persona que està a punt per atendre't. Com en un bingo, esperes el teu número. Jo em vaig asseure allà passades les nou del matí i m'hi vaig estar fins cap a les dues de la tarda. Si els hagués apuntat, us podria dir tots els números i totes les lletres que van sortir a la pantalla. Però no cal.

Bé, quan ja em va semblar que m'havia esperat prou, vaig decidir marxar cap a casa. Era hora de dinar. De fet, els duia només un paper en el que els informava d'una petita retenció en un lloguer. Ho podia enviar per correu. I així ho vaig fer.

Al cap de pocs dies em truca un amable funcionari per dir-me que la informació que li hem enviat s'hauria d'haver escrit en un formulari especial que tenen ells. Que no té en compte la nostra tramesa. El cas és que busquem el paper que els agrada, tornem a posar-hi les dades que ells volen i el tornem a enviar. Segons sé ara, es veu que ha passat més d'un mes de la primera tramesa a la bona. Tots tenim altres feines, com ja deveu saber.

Sé que vam fer tard perquè rebem un paper en què ens diuen amablement que ens han de sancionar, que ens aplicaran la sanció mínima i que fins i tot ens faran un descompte del 25% si paguem aviat. Ho veieu si en són, d'amables i simpàtics? Fan el següent compte: Nombre de dades de la declaració: 1; Sanció mínima per dada, 20 euros; sanció resultant, 20 euros; mínim legal, 300 euros; reducció del 25%, 75 euros; sanció reduïda, 225 euros. Extraordinari!! D'això se'n pot dir eficàcia de l'administració. Els deixes a les mans una infracció de 20 euros i te la converteixen en un tancar i obrir d'ulls en 225 euros a favor seu. Hi ha pocs negocis que en pocs dies donin un rendiment del 1.125%. La nostra fidel i honesta, eficaç i amable administració tributària ho aconsegueix. D'això se'n diu un miracle. Productivitat: rècord mundial. Enhorabona. Aquest negoci és bo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia