Opinió

El defensor del lector

Més i més opinió

Més planes, més opinadors, i tot plegat presentat de manera amena

Moltes vegades, aquest defensor s'ha fet ressò d'una tendència que ja sembla indiscutible pensant en els diaris del futur. Ho he dit i repetit, i els nostres lectors no heu parat de parlar-ne, la notícia del moment la tenim al mòbil les 24 hores. Quan obrim el diari al matí les grans notícies ja les sabem. Llavors, la feina d'un diari com el nostre és, per un costat, donar les notícies més properes –aquestes rarament les trobem en els grans mitjans si no es tracta de sang i fetge– i per l'altre, interpretar les informacions del dia a través de les opinions dels mateixos periodistes del diari i de gent externa. Veig que aquesta és la línia que tenen clara els dirigents del diari i me n'alegro. Diumenge passat va aparèixer la remodelació de les planes d'opinió, que feia temps que s'estava preparant. Més planes, més opinadors, i tot plegat presentat de manera amena, que és molt important, ja que un article ben presentat es llegeix fàcilment i mal presentat el guardem per llegir un altre moment i al final no el llegim. Articles curts, aquest és un gran secret –al seminari em deien que un sermó curt mou el cap i un sermó llarg mou el cul–, amb il·lustracions que ajudin a fer més digerible l'article i, a més, amb articulistes molt variats, que componen un ampli ventall, sempre dins d'una línia que té el diari i a la qual no ha de renunciar. Em diuen des de la direcció que el diari té més de 200 articulistes, la veritat no em pensava que n'hi hagués tants. Això suposa una gran riquesa per al lector, que es pot formar la seva opinió després de llegir molts punts de vista. Per cert, en Gerard Jané m'envia un correu per dir-me que diumenge va trobar a faltar l'article d'en Ramon Solsona, que li agrada “per la seva forma d'escriure, senzilla i entenedora”. Gerard, no sé si dilluns passat vas llegir El Punt Avui, en tot cas sàpigues que en Ramon continua escrivint la seva Columna un dia més tard que abans, d'acord amb ell, per raons d'organigrama.

Una de les coses que cal destacar és que hi ha hagut noves incorporacions d'articulistes, sobretot de gent jove, però que encara hi ha una tema pendent, la incorporació de més dones en l'equip d'articulistes. Per això em volen deixar molt clar, des de la direcció, que aquesta renovació és un pas endavant, però que sempre està oberta a canvis i noves incorporacions.

Massa errors

És una tema recurrent, els lectors, cosa que cal agrair, llegeixen el diari amb lupa i sempre hi troben algun error, que no hauria de ser però lamentablement és. Així, el subscriptor Joan Sarquella m'envia un correu amb una foto i un peu de la revista Presència sobre el Zoo de Barcelona en què es diu que uns nens juguen amb un rinoceront quan en realitat es tracta d'un hipopòtam. Ho sentim. En Joan Tixé troba una construcció sintàctica castellana en un article de Presència del 24 de novembre i en Jordi Adell, en el diari del dilluns 25 de novembre troba un “relacionats en la relació” en un article sobre la fundació Enric Miralles. Bé, qui no en remena no en trenca, però això no és cap excusa, cal filar primer i agraïm profundament als nostres lectors que siguin molt exigents. La nostra llengua ho ha passat molt malament i encara no estem normalitzats. No podem baixar la guàrdia.

Notícies al dia

L'amic Lluís Corominas, de Girona, en Mines per als amics, m'envia un correu a través del qual em comenta dues notícies relacionades amb gent d'ERC, que diu que no han sortit al diari. De ben segur que ell tenia una informació privilegiada i va conèixer les dues notícies gairebé en el mateix moment que es van produir. L'una, era sobre en Josep Carrapiço, que s'havia vist involucrat en el cas Manga i que ara la jutgessa ha deixat fora del cas. Com has pogut veure, Josep, el diari ha parlat del cas i l'ha destacat, per tant de la mateixa manera que en el seu moment es va donar la notícia de la imputació ara s'ha explicat amb tot detall que està fora del cas i, per tant, ha recuperat la seva credibilitat.

I el mateix Mines diu que no ha llegit al diari la notícia que el TS declara d'us públic la piscina de Pedro J Ramírez a Mallorca i es dóna la raó a l'exdiputat d'ERC Joan Puig que havia estat acusat d'assaltar la piscina privada del periodista. També el diari, ja ho deus haver vist, ha donat la notícia i fins tot el director Xevi Xirgo n'ha fet un comentari en la seva columna.

Certament ens poden escapar notícies, sobretot si es produeixen lluny de casa nostra. I també és veritat que no sempre es poden publicar totes, no tenim prou paper i l'hem d'estalviar que és car. És gairebé sempre el criteri del periodista o dels periodistes de la secció el que fa que una notícia es publiqui o no. Però tens raó, Josep, que cal tenir en compte no passar per alt aquelles notícies que s'havien publicat en un sentit negatiu. Mines ves controlant el diari, que tots volem que sigui el millor. I ningú més que tu, que sé que l'estimes perquè has vist néixer El Punt fa ja una colla d'anys. Gràcies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia