Opinió

La columna

Thomas More a escena

De l'obra de Shakespeare al drama de Robert Bolt

Ha estat una sorpresa la representació a Barcelona de Thomas More, l'obra mig clandestina que Shakespeare va escriure conjuntament amb quatre autors més. S'ha tornat a fer present, així, el gran humanista (1478-1535) autor de la famosa Utopia, el canceller del rei Enric VIII d'Anglaterra que es va oposar al trencament del monarca amb el papa de Roma per poder-se casar amb Anna Bolena. Un procés judicial obert pel rei el va condemnar a mort i va ser decapitat a la torre de Londres. Hans Holbein el Jove en va fer un retrat admirable i l'Església catòlica el va proclamar sant l'any 1935.

Curiosament Shakespeare no va donar paper a More en la seva Història de la vida del rei Enric VIII, ni Calderón tampoc en el drama El cisma de Inglaterra. Va ser un autor contemporani, el britànic Robert Bolt, el qui el va fer protagonista de l'obra El cap d'un traïdor, estrenada a mitjan del segle XX. El mateix Bolt va escriure, a partir de la seva peça, el guió de la pel·lícula Un home per a totes les estacions (1966), de Fred Zinnemann, guanyadora de sis Oscars, protagonitzada per Paul Scofield. L'any 1988, Charlton Heston va ser el director i el primer actor d'una nova versió, molt fidel a l'obra teatral però amb un resultat ben magre.

La comèdia dramàtica de Bolt fa reviure amb molta intensitat el conflicte vital de l'home que, per ser fidel a la seva consciència, va passar de tenir-ho tot a perdre-ho tot. En els diàlegs hi vessa la subtil ironia del personatge, autor d'una també famosa Pregària per demanar el bon humor: “Doneu-me, Senyor, una bona digestió i, naturalment, quelcom per digerir; la salut del cos i el seny suficient per conservar-la; una ànima que no conegui l'avorriment, que ignori la murmuració i el plany, que sigui capaç de riure per un acudit i que trobi una mica de felicitat en la vida per poder-la compartir amb els qui estan a la meva vora.” Veritablement un bon programa per a “totes les estacions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia