plaça major

Finançament, mentides i cinta de vídeo

Un vídeo a Youtube desmenteix unes afirmacions de Montilla

La pel·lícula de Steven Soderbergh, Sex, Lies and Videotape, que va obtenir la Palma d'Or al Festival de Canes de 1989, gira a l'entorn de quatre personatges que viuen en un món de mentides al voltant del sexe i les conseqüències que té per a les seves vides la participació en un experiment sociològic basat en unes entrevistes íntimes realitzades davant d'una càmera de vídeo. En aquest sentit, l'entrevista de Mònica Terribas al president de la Generalitat el 20 de juliol, manté un cert paral·lelisme amb la pel·lícula. A l'entrevista, Montilla va negar reiteradament que la Cambra de Comerç hagués demanat que el nou finançament aportés un increment de diners per a la Generalitat de 3.800 milions d'euros el primer any d'aplicació. Va assegurar que la Cambra defensava un augment de finançament de 3.800 milions d'euros el 2012 i va tractar implícitament la directora de TV3 de poc professional en demanar-li públicament que «es documentés millor». Va desafiar Terribas que «repassés les hemeroteques» i li va insistir que la Cambra mai no havia demanat 3.800 milions per al primer any.

Per sort, un vídeo publicat a Youtube demostra en 50 segons que el President no va dir la veritat. El vídeo és demolidor: després del tall on es veu Montilla fent les afirmacions anteriors, recull les imatges del president de la Cambra en què demana que la xifra del finançament se situés «al voltant dels 3.800 milions d'euros amb efectes d'1 de gener del 2009». Per tant, un cop consultades les hemeroteques, s'ha demostrat que el president menteix, cosa que il·lustra el tarannà i l'estil de governar del tripartit.

Les xifres de finançament que la Generalitat està venent no han estat mai confirmades per la ministra d'Economia. En la roda de premsa de presentació del model, Salgado va afirmar que «les xifres per al 2012 només són una previsió que dependrà de l'evolució dels ingressos tributaris» i que «els càlculs i conclusions a què pugui arribar cada comunitat autònoma sobre els diners que els poden tocar el 2012» no eren «oficials, sinó simples estimacions». Per tant, els 3.800 milions d'euros per al 2012 que assegura la Generalitat, només són una suposició que no té cap garantia d'esdevenir una realitat ni tampoc han estat reconeguts i acceptats per part del govern espanyol.

*Doctor en Economia i professor titular de la Universitat de Barcelona



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.