Opinió

De set en set

Soroll

Rajoy ha admès (cadena SER) que “Catalunya és un problema polític d'una gran envergadura”. I aquesta és una afirmació que no ens hauria de passar desapercebuda. No sé si és exactament la primera vegada, però si no és la primera és de les primeres que Rajoy parla de Catalunya en termes de “problema polític”. I si ara admet que hi ha un problema, això vol dir que fins ara o no tenia consciència del problema o estava convençut que, negant-lo, ja en tenia la solució.

Si Rajoy ara admet que hi ha un problema polític és perquè algú, o alguns, amb més autoritat que ell, li ho han fet veure. No podem saber qui. Però probablement hagi estat la diplomàcia internacional. Com allò que es diu de la dona del Cèsar, que a més de ser honrada ha de semblar-ne, també el president d'un estat de la UE, a més de ser demòcrata ha de semblar-ne. I fins i tot es podria arribar a creure que, en tots dos casos, potser és més important el “semblar-ne” que el “ser-ne”.

Si Rajoy ara admet que hi ha un problema polític, probablement no ho estigui admetent tant per Catalunya com per ell mateix. Així, el que de debò ha volgut dir Rajoy no és que “Catalunya és un problema polític d'una gran envergadura”, sinó que “jo [Rajoy] sóc un problema polític d'una gran envergadura”. És a dir, que davant del món, Rajoy és un problema si no sap semblar demòcrata. Repeteixo, potser li ho han fet notar.

Davant del descobriment que ha fet Rajoy del problema polític, s'explica el soroll que aquests últims dies s'està fent i que té a veure amb l'intent de Rajoy mateix de trobar una, o alguna, solució al problema, més enllà de l'estricta negació del problema. El soroll, en periodisme, no és vàlid, però la sordesa tampoc. Segons es comenta en ambients preinformatius, Rajoy hauria posat en marxa una solució, de gran envergadura, com el problema, suportada per tres institucions: una històrica entitat econòmica, un històric mitjà de comunicació i un històric partit polític. Una solució que tindria a veure amb l'anomenada (i per concretar) “tercera via”. I, ep! El soroll diu que Rajoy estaria disposat, fins i tot, a ordenar la retirada del PPC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia