Opinió

De set en set

La Diada de fa 50 anys

L'any 1964 es pot assenyalar com el primer en què la Diada revestí un caràcter multitudinari. No es podia deixar de commemorar amb força l'Onze de Setembre, ja que precisament aquell any es commemorava el 250è aniversari de la pèrdua de la nostra sobirania nacional, després de la derrota de 1714. Les organitzacions polítiques clandestines decidiren no deixar passar la data sense una acció que arribés a la gent. Es donaven dues circumstàncies més per intentar fer una prova de força. La primera era la campanya “25 anys de pau”, amb què el règim volia exaltar l'aniversari del final de la guerra d'Espanya. L'altra era l'aparició del llibre L'Onze de Setembre, de Santiago Albertí, que explicava amb tot rigor i detall els fets que portaren a la pèrdua de les llibertats.

L'Onze de Setembre de 1964 s'esqueia en divendres. La policia havia fet acte de presència, com cada any, a la cruïlla dels carrers d'Alí Bei i Girona. Durant tot el dia, la gent anava passant davant del monument a Rafael Casanova, i la policia els feia circular. A les vuit del vespre, hora de la convocatòria, una gran quantitat de gent es trobava a la zona. Els grisos evitaven que la gent s'aturés. Però les voreres estaven plenes i la multitud ja no podia passar desapercebuda. Una idea genial de la policia afavorí el reagrupament dels nombrosos grups de gent: enviaren a tothom en direcció a la plaça d'Urquinaona. El cos de la manifestació ja estava format.

Mancava només donar un altre aire a la marxa. Dues persones començaren a cridar “Catalunya”. La gent s'hi afegí. Aviat tothom corejà crits de “Catalunya lliure”. Els crits dels prop de 4.000 concentrats van fer sortir els veïns als balcons, i els vianants s'aturaven a les voreres per contemplar-ho. Llavors es produí la càrrega policial. Violenta. La gent va intentar escapar com va poder. Alguns van trobar recer en cases particulars, que els van obrir les portes perquè s'amaguessin. Es produïren diverses detencions i alguns manifestants van quedar ferits pels cops de porra. Diversos dels detinguts van ser multats amb 25.000 pessetes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia