Opinió

De set en set

Ucraïna a l'OTAN

La presència d'Ucraïna a l'OTAN fóra una catàstrofe geoestratègica per a Rússia

Moscou es troba a 799 quilòmetres de Kíev –la capital d'Ucraïna– per via aèria i a 819 quilòmetres per ruta terrestre. Aquestes serien les distàncies que separarien l'OTAN de la capital russa en el possible cas d'un ingrés d'Ucraïna a l'aliança atlàntica. El govern ucraïnès de Poroxenko ja ha demanat ser admès per l'aliança occidental, i aquesta és la veritable clau de la preocupació de Moscou pel futur alineament internacional d'Ucraïna.

La presència d'Ucraïna a l'OTAN fóra una autèntica catàstrofe geoestratègica per a Rússia. No només malmenaria seriosament les ambicions de Moscou de recompondre les zones d'influència de l'extinta Unió Soviètica, sinó que posaria en entredit el projecte rus de crear una futura àrea de cooperació politicoeconòmica a Euràsia, incloent-hi altres territoris d'antigues repúbliques soviètiques. Al mateix temps, donaria un exemple estimulant a les repúbliques bàltiques (Estònia, Letònia i Lituània) per imitar l'alineament ucraïnès i minar molt seriosament la posició de Rússia com a potència de primer ordre.

Una cosa és tenir la frontera oriental de l'OTAN a la línia Oder-Neisse que marca la frontera alemanya amb Polònia i una altra de molt diferent és saber que les forces armades dels EUA, el Regne Unit i França es troben a 800 quilòmetres escassos del centre de Moscou. Molt probablement, l'ingrés d'Ucraïna a l'OTAN no es produirà fins d'aquí a alguns anys, però aquesta perspectiva explica els afanys russos per consolidar la seva posició a les zones russòfones de l'est d'Ucraïna, igual com ja han fet a la península de Crimea, on l'annexió a Rússia és cada cop més sòlida. Moscou difícilment prendrà el risc de combatre per Ucraïna, però farà tot el que pugui per no tenir un país de l'OTAN a les portes de la seva capital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia