Opinió

LA GALERIA

Quines coses!

Per alguns diaris madrilenys,
la celebració del referèndum
a Escòcia ha estat un gran error de David Cameron

Els diaris matinals d'ahir encara no donaven els resultats del referèndum d'Escòcia, però anaven plens del tema. Els de Madrid se'n feien ressò deixant clar que permetre votar als ciutadans escocesos en una qüestió així havia estat un error del primer ministre britànic David Cameron. Aquest senyor, en una aparició televisiva feta immediatament després de saber-se que havia guanyat el no, deia que va autoritzar la celebració de la consulta perquè era, per sobre de tot, un demòcrata convençut. I qui propugnava el sí a la secessió d'Escòcia del Regne Unit, el senyor Alex Salmond, en una aparició televisiva feta, igualment que la del senyor Cameron, quan ja se sabia que el percentatge final del no era deu punts superior al del sí, va demanar al escocesos que acceptessin el resultat perquè reflectia la voluntat majoritària de la població. En qualsevol cas, un bon exemple de tarannà democràtic i de fair play anglosaxó.

He esmentat la reacció d'alguns diaris madrilenys, als quals havia tret de polleguera la celebració del referèndum escocès. S'entén, atesa la seva aparent similitud amb la consulta que el senyor Artur Mas vol proposar-nos. I precisament sobre aquesta consulta, que el govern espanyol ja ha dit que en cap cas autoritzarà, els comentaristes dels diaris en qüestió s'hi estan abonant. Abans-d'ahir, Victoria Prego publicava a El Mundo un escrit titulat Luchamos con pocas armas ante este desafío, en què lamentava que la modificació del Codi Penal feta l'any 1995 hagués eliminat la part que establia que “la declaració d'independència de part del territori nacional s'inclou entre les finalitats d'aixecament rebel sense necessitat que es dugui a terme amb violència”. Per tant, segons l'autora de l'article, “se plantea así sólo una cuestión de competencia, a pesar de que lo que está en el fondo de esa pretendida consulta popular, tan escrupulosamente democrática sólo en apariencia, es nada menos que un atentado a la soberania nacional y a la integridad de España, conceptos ambos que han quedado irresponsablemente desprotegidos”. Deu ser que a la capacitat del govern central per aturar la consulta li falten els tancs, i això li treu tota la força. És clar que, ahir, en Jiménez Losantos, en el mateix diari, la desmentia: “Este Gobierno, y cualquier otro, tiene capacidad para declarar el estado de alarma o de guerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia