Opinió

opinió

Un tunisià contra l'islamisme

El cirurgià Sami Karray, amant de Catalunya, rep el Premi Batista i Roca

Com s'ho fa un país per evitar el risc de desaparèixer i que amb ell desaparegui una manera d'entendre la societat? Segons el cirurgià Sami Karray, cal un gran patriotisme i molta lucidesa de les classes mitjanes de la seva població. A Tunísia hi són i s'han mobilitzat extraordinàriament en les eleccions legislatives d'aquest 26 d'octubre. Ho continuaran fent per vèncer en les presidencials que estan a punt de celebrar-se. I llavors Sami Karray podrà respirar tranquil durant una temporada. El xoc que va rebre aquest activista del feminisme i la democràcia quan es van saber els resultats de les eleccions constituents del 2011, les primeres en democràcia des de feia dècades, va ser paralitzant. Karray veia com el seu país enfilava el camí marcat pels islamistes dels països del Golf, els autèntics culpables, segons ell, de la deriva integrista que va sofrir la societat tunisiana.

El partit Ennahda, finançat a cor què vols per Qatar i promogut per la potent cadena Al-Jazeera, arrasava a les urnes i deixava sense respiració la seixantena llarga de llistes progressistes que, inexpertes, no van voler fer cap mena de coalició per aturar l'onada que els arribava. Des d'aleshores, els “politicastres d'Ennahda”, segons expressió del mateix Karray, van controlar l'assemblea constituent i el país va entrar en un període de confusió econòmica, caos legislatiu, episodis de violència i ineptitud. “Els islamistes són molt bons en l'art d'atreure al fonamentalisme les classes desfavorides, però són incapaços de fer-les progressar, ni intel·lectualment ni econòmica.” Sortosament, la campana de les eleccions va sonar aquest 2014 i els defensors de la democràcia van aprendre –parcialment– la lliçó per aturar l'obscurantisme. Si ara a les presidencials s'imposa el candidat de Nidaa Tounes, la república tunisiana continuarà sent la més oberta, democràtica i defensora dels drets de la dona de tot el Magrib. El patriotisme cívic s'haurà imposat democràticament. I com que Sami Karray està convençut que aquest patriotisme de les classes mitjanes també és el que salva Catalunya, va venir a explicar-ho divendres passat a la Casa de Cultura de Girona. Durant la seva exposició va advertir a l'auditori: “Us entesteu a parlar de drets humans i tolerància a una gent que no en vol saber res. Ho pagareu molt car.” Sami Karray és un amant de Catalunya. Va fundar al seu país l'Association Culturelle Tuniso-catalane Tourjman (amb perfil a Facebook) i des de fa quatre anys s'entesta a fer conèixer la realitat de Catalunya, que pren com a model per al progrés del seu país.

Per aquesta tasca va rebre dissabte, al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, el Premi Batista i Roca amb què l'IPECC reconeix la tasca de promoció de la cultura catalana a l'exterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia