Opinió

LA GALERIA

Un músic excepcional

La darrera intervenció de Miserachs a casa ha estat a Igualada

Divendres vinent, dia 9, a les set de la tarda i al temple parroquial de Sant Pere de Figueres, els assistents gaudiran de la intervenció d'un músic extraordinari: monsenyor Valentí Miserachs. En el marc dels actes per commemorar el 175è aniversari de l'institut Ramon Muntaner, Miserachs interpretarà alguna peça a l'orgue i, a continuació, oferirà una conferència sobre la intensa activitat musical que des del 1963 ha desenvolupat a Roma, on resideix des de fa, doncs, mig segle. Miserachs és conegut, no cal dir-ho, en ambients culturals i eclesiàstics d'aquí i d'enllà, i per això ha estat guardonat: Creu de Sant Jordi, Encomienda de Alfonso X el Sabio, Officier de l'Ordre des Arts et des Lettres, Chevalier de la Légion d'Honneur... Però el nostre músic potser queda més lluny del ciutadà corrent no especialment aficionat, i és per això que estic intentant de reduir el seu voluminós currículum a les exigües dimensions d'aquest article.

Nascut el 1943 a Sant Martí Sesgueioles, poblet de l'Anoia, Valentí Misercahs comença a aprendre música als sis anys; als onze ingressa al seminari de Vic; als vint és enviat a Roma a estudiar teologia a la Pontifícia Universitat Gregoriana; als 23 n'obté la llicència, i amb 24 anys és ordenat sacerdot a Vic. Entretant al Pontifici Institut de Música Sacra –la universitat de música del Vaticà– als 26 anys assoleix la llicència en cant gregorià i, des de llavors, la seva carrera musical creix també en els conservatoris civils italians, com els de l'Aquila, Bari i Roma, on va obtenint els millors guardons, notes i títols. Ha estat organista a la basílica de Sant Pere del Vaticà (1975-1980), cofundador i professor de la romana escola de música Tomás Luis de Victoria (1975-1994), rector del seu Pontifici Institut de Música Sacra (1995-2012), i, des de 1977, és director de la Cappella Musicale Liberiana de la basílica de Santa Maria Major, de la qual n'és també canonge. Membre de la Pontificia Accademia di Belle Arti e Lettere dei Virtuosi al Panteó i de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi. I compositor, conferenciant, publicista... I premi Batista i Roca pel treball de promoció de la cultura catalana a l'estranger, i reconegut promotor de la llengua i la cultura occitanes... Tocant al país, l'Orquestra de Cambra de l'Empordà, dirigida pel seu amic el figuerenc Carles Coll, sovint interpreta alguna de les seves composicions, i la darrera intervenció de Miserachs a casa seva ha estat aquest proppassat novembre a la basílica d'Igualada, on ha dirigit l'oratori Mil anys, composició seva per a cor i orquestra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia