Opinió

Cat escaldat, aigua tèbia tem

Mariano, com
una roca

S'ha de reconèixer la persistència de certes persones a intentar convèncer Espanya que ens escolti, i la perseverança, d'altra banda, d'aquells que s'hi neguen sistemàticament.

L'octubre de l'any passat el senador i expresident de la Generalitat José Montilla va instar el president del govern espanyol a negociar amb Catalunya. Montilla li demanava una posició proactiva i algun gest cap al Principat. Rajoy li va contestar de força mala manera, va intentar ridiculitzar-lo i el va exhortar a deixar de parlar de federalisme i de reformar la Constitució.

Han passat quasi cinc mesos i Montilla hi ha tornat. Li ha demanat “valentia i risc” per afrontar la reforma constitucional, si no vol “donar ales”, l'ha advertit, als que volen un nou procés constituent.

De nou Mariano Rajoy s'ha mantingut granític. Al seu entendre no és oportú reformar la Constitució, perquè “al país no hi ha la tranquil·litat necessària”. El president espanyol ha manifestat que ara toca parlar d'altres coses i que més endavant ja veurem què fem amb això d'esmenar la Carta Magna.

Montilla segur que hi tornarà. Deu pensar com l'escriptor nord-americà Jackson Brown Jr., que deia:

“En la pugna entre el rierol
i la roca, sempre triomfa el rierol; no perquè sigui molt fort, sinó perquè persevera.”

Ni aigua

Aquesta setmana el Tribunal Constitucional ha tornat a fer un regal a tots els independentistes catalans. Ha declarat inconstitucional la llei de consultes i el decret de convocatòria del 9-N.

Vist amb perspectiva, la sentència del Tribunal resulta, en part, ridícula. No ho és, perquè impedeix que la llei de consultes no referendàries vagi endavant, però és absurda perquè tomba un decret d'una consulta que no es va fer, si més no en els termes previstos pel decret que ara es deroga. Una mica enrevessat. Un xic ridícul.

Si més no, el Tribunal ha deixat clar, per enèsima vegada, que no hi ha marge per a la negociació amb l'Estat i que la Constitució és una pedra inamovible que barra qualsevol intent dels catalans d'autodeterminar-se.

En aquest context, el president de la Generalitat ha manifestat que la convocatòria electoral del 27-S adquireix ara, definitivament, caràcter plebiscitari. Diu Mas que a Espanya no ens deixen més camí que unes eleccions per decidir el nostre futur.

En una mostra de cinisme, el president del govern espanyol ha recordat als catalans que el 27-S no és la via, que el camí és la reforma de la Constitució, reforma que, cal recordar-ho, ell impedeix.

Mariano Rajoy fa bona la dita
de l'escriptor espanyol
Emilio Romero, que deia:

“Madurar en cinisme
és propi del polític.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia