Opinió

De set en set

Israel

Benjamin Netanyahu, el primer ministre hebreu, ha fet diverses crides en aquestes setmanes perquè els jueus europeus viatgin a Israel per quedar-s'hi. Sobretot després dels atemptats de París i Copenhaguen en què, a banda d'altres ciutadans, hi va haver jueus que van morir pel sol fet de ser jueus. Però, segons sembla, els esforços de Netanyahu poden haver quedat en no res perquè tant els mandataris europeus com els mateixos rabins de les comunitats jueves a Europa s'haurien mostrat contraris a la nova emigració a Israel (la primera la van protagonitzar a mitjan segle passat els supervivents de l'Holocaust).

L'intent de Netanyahu, tanmateix, no l'hauríem d'interpretar en clau de seguretat immediata per a la població jueva distribuïda per Europa (alguns, potser pocs, milions de persones), sinó que l'hauríem d'interpretar en clau d'una millora democràtica de l'Estat d'Israel mateix. És a dir, que Israel passés de sis milions a deu milions, per exemple, seria poc significatiu, en clau de seguretat, per a un territori envoltat per palestins, àrabs i musulmans. En canvi, la nova emigració jueva aportaria una consciència social, en el conjunt de la població, més democràtica i predisposada a la pau.

L'intent de Netanyahu és més a mitjà i llarg termini que a curt termini. Primer, perquè la tendència actual, sense cap voluntat de retirada dels territoris ocupats, aboca Israel a una pèrdua lenta i obstinada de les complicitats internacionals. Segon, perquè la superioritat bèl·lica d'Israel en l'actualitat no és la mateixa que hi havia l'any 1967 (quan la guerra dels Sis Dies). De fet, ja en el segle XXI, Israel no ha pogut derrotar la milícia de Hezbol·là. I, tercer, perquè, a risc que la retirada dels territoris ocupats pugui posar en perill la pròpia seguretat (i existència) de l'Estat d'Israel, la retirada és potser l'única solució per a un futur pacificat.

L'intent de Netanyahu té a veure amb l'entrada, no tant de persones com d'aires democràtics nous. Un intent necessari per a la democràcia mundial perquè, a banda del conflicte, Israel és, sobretot, l'estat pioner a tot el món en R+D+I i en el Nasdaq. Un món que no pot quedar a mans de gihadistes islàmics i ultraortodoxos jueus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia