Opinió

A la tres

Candidat Llach

“Una autoritat moral indiscutible”

La incorporació de Lluís Llach al flanc gironí de la lluita per la independència és un pas endavant en la confluència estratègica de voluntats a partir d'ideologies discordants, divergents o refractàries i alhora intenta aglutinar l'electorat sobiranista al voltant d'una autoritat moral indiscutible en la lluita per l'estat català i també en la convicció que la llibertat ha de tenir un discurs social. El clam de Llach fa temps que va ultrapassar l'àmbit català per situar-se com a referent internacional amb composicions emblemàtiques entre les quals destaca, per descomptat, L'estaca, que, traduïda a un bon grapat d'idiomes, ha donat suport a causes tan diverses com el sindicat polonès Solidarnosc, que en va fer el seu himne, o la més recent revolta tunisiana.

Tanmateix, a la Catalunya del segle XXI que vol assolir la plenitud com a societat política potser li escau més un dels altres temes del cantautor de Verges: Venim del nord, venim del sud, que no estaria malament que es convertís en la sintonia d'aquesta onada de democràcia cap a la independència, i que de fet ja va sonar en el Concert per la Llibertat del 2013 al Camp Nou. Una cançó que eixampla les cotilles del nacionalisme per convertir-lo no només en una reacció defensiva, sinó també, i sobretot, en un projecte inclusiu. “I no ens mena cap bandera que no es digui llibertat.” Una lletra que combina el combat (“seran inútils les cadenes / d'un poder esclavitzant”) per l'actitud constructiva (“I volem ser per caminar / i caminar per poder ser”). Un missatge que no només commina tots els catalans i catalanes sigui quin sigui el seu origen a votar per la independència (“de terra endins, de mar enllà...”), sinó que, a més, un cop votada, també pot contribuir a aglutinar tots aquells sectors amb qui, com diu Romeva en l'entrevista d'avui en aquest diari, un cop el sí hagi demostrat l'empenta majoritària, també caldrà establir ponts el 28-S per eixamplar al màxim aquest procés ciutadà. “Quan és la vida mateixa que ens obliga a cada pas.” La lletra i la música per a un procés imparable, “la llibertat de vida plena que és llibertat dels meus companys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia