Opinió

Full de ruta

Ni junts, ni separats

El cap de taula
de la negociació
amb Espanya serà
suís, posem per cas,
no pas Jesús Posada

Mentre discuteixen qui ha de ser el president, permeteu-me que avanci unes quantes pantalles. Al desembre, segurament el dia 20, hi haurà eleccions aquí al costat. Ni junts, ni separats, els independentistes no s'haurien de presentar en aquests comicis si no volen donar un missatge contradictori de portes endins, però sobretot de portes enfora. Els partits estan programats per presentar-se a eleccions, però la temptació de concórrer el 20-D en un moment en què comença la desconnexió d'Espanya no és coherent i és contraria al fet de marxar.

Presentar-s'hi seria equivalent a admetre que encara hi ha esperances de negociar una reforma constitucional o una tornada a l'Estatut. Miravet reloaded. Seria un retrocés d'unes quantes pantalles. Presentar-s'hi per condicionar què? Però si no ens deixen ni parlar-hi en català!

Certament, caldrà negociar amb Espanya, però seure a la taula per deslligar-se políticament de Madrid no depèn de la influència d'uns quants diputats catalans a la Carrera de San Jerónimo, sinó de la convicció de l'independentisme per llevar àncores i del compromís amb el seu propi full de ruta i amb els electors. El cap de taula de la negociació amb Madrid serà suís, posem per cas, no pas Jesús Posada.

A més, desendollar electoralment d'Espanya és un missatge potentíssim al món, un altre, definitiu: és una bonica postal enviada a Barack Obama, David Cameron i Angela Merkel. Greetings from Catalonia!

Efectivament, amb el replegament s'estarien regalant els escons a les forces unionistes que utilitzen els comicis catalans com a buc d'assaig. Des de la seva òptica madridocèntrica, diumenge s'enfrontaven Rajoy, Sánchez, Rivera i Iglesias. Però passat el 27-S, que independentistes catalans participin en eleccions espanyoles és tant com que unionistes de la resta de l'Estat votin en les pròximes eleccions catalanes. Són els seus escons, els els regalem. En la Catalunya autonòmica existia la possibilitat de votar a les generals, per això en deien generals, però aquí les generals les vam fer diumenge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia