Opinió

Full de ruta

Sèneca era espanyol

Les proves en l'educació franquista entenien la llibertat com la no submissió a altres països

La tieta folrava alguns llibres amb paper xarol per protegir-los. Em sap greu retirar-ne el folre perquè
és obra seva i ella ja no hi és. De manera que no et pots guiar pel llom
per saber quin llibre agafes, en una mena de ruleta que de vegades amaga sorpreses. Faig un segur que tinc sort i n'obro un per l'última pàgina. Diu així: “Formación política (niñas). 1, Cuál es la misión de España en el mundo? – La salvación del mundo por la fe.” És un llibre aprovat el 1959 pel Ministerio de Educación Nacional per servir de text a les escoles. Aquest és per al mestre, cosa que el fa més interessant perquè conté les respostes. He tingut sort.

En l'apartat d'història de les Pruebas objetivas afirma, objectivament, que els bàrbars més civilitzats eren els visigots. També pregunta com eren els ibers (“petits i morenos”) i demana si Sèneca va ser un savi romà. Hom hauria dit que sí, si voleu hispanoromà, però la resposta és rotunda: “No (era
español).
” Amb DNI, vaja.

Vaig a buscar les preguntes de formació política per a nens, a veure si hauria aprovat. “La bandera nacional es un ........ de la Patria.” Vestigi? No: “Símbolo.” Vejam la quatre: “El escudo nacional es un ........ de la Patria.Aguilucho? No: altre cop “símbolo”.

Una altra: “El emblema de Falange está formado por ........” Aquesta la sé: he vist el yugo y las flechas mentre anava a treballar al portal d'un edifici. Una de triar: “La esclavitud, la unión, el trabajo o la fuerza. El yugo simboliza ........” Jo diria l'esclavitud, però em suspendran. Dic la unió, que també serveix, objectivament. Correcte! “Cómo se llama la organización que prepara a los niños y jóvenes de España para ser buenos españoles?” No ho sé, estic una mica Wert. És el Frente de Juventudes. “Todo el canto de ‘Prietas las filas' (el seu himne) debemos hacerlo con el brazo en alto?” Segur! “Falso.” Vinga, amunt! “Qué grito expresa el ‘cómo' queremos que España sea?Antes partía que doblá?

En l'última pregunta substitueixo Espanya per Catalunya i em convenço que no és tan difícil, ni tan sols per a un nen en l'Espanya franquista.“Cataluña ........ quiere decir que no está sometida a otros países.” Resposta: “Libre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia