Opinió

Tribuna

Ciutats amables

“Cal avançar cap a una immersió dels agents en la societat perquè siguin elements de cohesió

Des de la recuperació de la democràcia municipal, l'abril del 1979, les nostres ciutats han canviat. La gestió democràtica va donar un gir als planejaments urbanístics i les geografies municipals van anar adquirint formes més harmonitzades. La lluita contra el poder incontrolat de moltes immobiliàries i els projectes d'equipaments necessaris, tot i errors, que també n'hi va haver, van modificar l'entorn i el van fer més habitable.

Les ciutats no només les formen les pedres, ja que no serien res sense les persones que s'hi mouen. És la gent qui dóna sentit als pobles i per això les complicitats ciutadanes són imprescindibles, més ara, en temps difícils de crisi econòmica i en processos globalitzats que creen forts moviments migratoris. Viure la ciutat segueix essent un repte. En el joc de la convivència cívica hi té un paper fonamental la seguretat i els agents que participen a donar-li contingut. Talment, una feina que calia encarar democràticament aquell 1979 i que es va afrontar amb preocupació, intentant donar una nova imatge dels cossos de seguretat, modificant el costumari de la Guàrdia Urbana i, posteriorment, amb el desplegament dels Mossos d'Esquadra. Es va avançar molt i es va vendre la idea i la pràctica de l'agent de proximitat, del guàrdia de barri, però en un territori on es van mantenir algunes llacunes.

EN qualsevol actuació sorgeix la pregunta: s'ha d'afavorir la seguretat sobre la llibertat, o viceversa? Sempre, l'uniforme havia estat signe d'autoritat i la dinàmica va seguir la regla, tot i la democratització política. De fet, anava bé tenir uns agents que gestionessin la raó absoluta, encara que haguessin d'amagar alguns cadàvers a l'armari. Tot per assegurar l'ordre, fins afavorir la seguretat contra, potser, el dret a la llibertat. Els temps són canviants i a les ciutats urbanísticament equilibrades cal donar-hi un punt més: és l'hora de les ciutats amables, de les ciutats segures. Avui, un nou estil de fer política i la irrupció dels governs municipals alternatius fan necessàries altres complicitats amb els responsables de l'ordre, Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra, per explorar innovadores formes de gestió que contribueixin a avançar cap a un projecte d'immersió dels agents en la societat civil, de tal manera que siguin elements de cohesió en l'hàbitat amable de l'entorn.

A la Badalona comandada per un govern progressista, l'alcaldessa Dolors Sabater ha impulsat un debat obert amb el lema Ciutats amables, ciutats segures, que treballi per la consecució d'un model policial al servei del ciutadà, mantenint l'amabilitat en la relació ciutadana. Un pacte de compromís d'agents de l'ordre i ciutadans que trenqui amb el “a més seguretat menys llibertat” i doni força a una relació de complicitats absolutes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia