Opinió

A la tres

Quan plou per a tothom

“Està molt estès reclamar als altres que estiguin a l'altura, però fem
el mateix amb nosaltres mateixos?

“Mai plou a gust de ningú”, diu la dita, i la realitat ens demostra que és ben bé així. Una prova l'hem tingut aquest cap de setmana quan un episodi de ciclogènesi explosiva (el que abans l'home del temps en deia una forta borrasca) ha travessat Catalunya i ha deixat al seu pas intenses pluges i nevades necessàries i benvingudes després d'una tardor i un inici d'hivern perillosament secs. No era cap misteri que tindríem un cap de setmana passat per aigua. Els meteoròlegs ens han anat advertint al llarg de la setmana i Protecció Civil va activar les prealertes primer, i després les alertes corresponents, amb missatges ben clars adreçats a la ciutadania, per tal d'evitar mals majors. La previsió s'ha acomplert: ha plogut, ha caigut calamarsa i neu, força neu, i han baixat les temperatures. Fins aquí cap problema. Però vet aquí que dissabte se sentia algun comentari a la ràdio que criticava les previsions perquè no l'havien encertat... per unes poques hores. Al·lucinant. Que la meteorologia no és una ciència exacta és una evidència, perquè, sortosament, la natura tampoc ho és. De manera que és injust que es critiqui gratuïtament uns professionals que han fet la seva feina i en aquest cas l'han fet molt bé en encertar-hi de ple. També li va tocar el rebre, al matí, a l'administració, concretament a Protecció Civil pels consells sobre prevenció que traslladava a la ciutadania. Doncs sort que en va fer, perquè hi va haver qui, amb il·lusió de tocar neu, va decidir agafar el cotxe sense la precaució de dur cadenes.
Qui és aquí l'irresponsable? S'han de posar controls per demanar als conductors si van prou equipats? Siguem seriosos. Està molt estès això de reclamar als altres –en aquest cas meteoròlegs i responsables de seguretat– que estiguin a l'altura, però fem el mateix amb nosaltres mateixos? Cada vegada més es traspassa a l'administració responsabilitats que són pròpies d'administrat. Que en ocasions s'equivoquen, sí, però són moltes les vegades que la responsabilitat no és única. En vista d'un fenomen meteorològic excepcional, no ho oblidem, tots hem d'estar alerta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia