Opinió

Full de ruta

Europeisme en crisi

No és compatible la lluita pels drets humans amb tancar la ruta dels Balcans, que aboca els refugiats a llançar-se al mar

L'europeisme més convençut, amb profunda vocació continentalista, que beu de la tradició del catalanisme que sempre ha mirat més amunt de Salses, s'està quedant sense arguments. La Unió Europea li està segant la gespa sota els peus amb el tracte ignominiós dispensat als refugiats. Els militants europeistes estan desertant a un ritme equivalent a l'arribada de demandants d'asil per Grècia. Els que encara es resisteixen a abandonar la idea que només des de la construcció europea es pot fer front als reptes del segle XXI fan una crida desesperada perquè Europa no els abandoni. Construcció? Si Europa es desconstrueix! Cada dia costa més ser europeista. Si ja va ser arriscat el 2012, ¿qui s'atreviria avui a premiar la UE amb un Nobel de la Pau? El comitè noruec va argumentar el premi per “l'èxit de la seva lluita en favor de la pau i la reconciliació, la democràcia i els drets humans”. ¿Com casa això ara ambla demanda del president del Consell Europeu, Donald Tusk, perquè sirians, iraquians i afganesos que fugen de conflictes bèl·lics no vinguin a buscar aixopluc en sòl comunitari? ¿Com és compatible la “lluita en favor dels drets humans” amb el tancament de la porta dels Balcans, fet que aboca la gent a llançar-se al mar? ¿Com s'entén la deportació indistinta d'immigrants mal anomenats econòmics i de refugiats, infringint inclús la pròpia legislaciói traint els propis valors fundacionals? No es pot ser europeu i parlar de valors sense envermellir en un continent liderat pel conservadorisme austrohongarès amb tics xenòfobs.

Turquia. Hem entregat les claus del flux migratori a Ankara, que vol entrar al club. Benvinguda Turquia, però no aquesta, la del xantatge i el mercadeig amb refugiats a canvi de diners i d'eximir els turcs de la necessitat de visat; no la Turquia que oprimeix el kurd, que nega el genocidi armeni, que tanca xarxes socials a pler, que intervé diaris... D'estats com l'espanyol, que fa tancar diaris, que té presos polítics i que utilitza el clavegueram per a fins polítics, ja n'hi ha un, a dins de la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia