Opinió

A la tres

Sentit i sensibilitat

“Amb una sentència com la de la pobresa energètica no es fa difícil desobeir el TC

Un cop més el Tribunal Constitucional ha dictat una sentència que el deixa ben retratat. Aquest cop ha anul·lat, a petició de l'executiu del PP, el decret aprovat pel govern el 2013 contra la pobresa energètica, en considerar que envaïa competències de l'Estat. Sortosament la decisió del tribunal espanyol que vetlla escrupolosament per les essències de la Constitució no té efectes pràctics, ja que el govern, en vista de la més que previsible sentència, va aprovar l'estiu passat una llei que substitueix el decret ara anul·lat i preveu ajudes a aquelles famílies que no poden afrontar el pagament de la factura de l'aigua, l'electricitat o el gas.

Una vegada més l'esperit recentralitzador del govern espanyol s'anteposa a qualsevol consideració, encara que en aquest cas es tracti de les necessitats d'aquells que pateixen pobresa energètica. La política al davant de les persones. Com pot ser inconstitucional protegir els més vulnerables?, es preguntava divendres el president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa. Sens dubte, no es tracta de constitucionalitat o d'inconstitucionalitat, sinó de falta de sensibilitat. Del govern espanyol, primer, i també del Constitucional. Ara que es parla tant de desobeir, no es fa difícil fer-ho quan et condemnen a deixar desemparades milers i milers de persones que no entenen de competències quan en ple hivern no poden pagar la factura del gas o de la llum.

Per sort, en aquest cas, les persones són prioritàries en l'eterna batalla competencial i les administracions han treballat i treballen amb les entitats socials per evitar que es tallin els subministraments bàsics a les famílies més vulnerables dotant-se de noves normes i arribant a acords amb les companyies subministradores. Ho fan amb l'aixopluc d'una nova llei que, com no pot ser de cap altra manera, ha estat posada sota sospita pel govern espanyol, que podria portar-la al Constitucional. I la història es tornarà a repetir, però no s'enganyin, que ningú no defallirà en la lluita contra la pobresa energètica. Per sentit (de responsabilitat, de país) i sensibilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia