Opinió

LA GALERIA

Llegir o llegir

Avui és el dia de més vendes i les xifres ens poden fer perdre el món de vista. Però la realitat és que llegir, els catalans no ho fem gaire

Un de cada tres catalans no llegeix mai, o gairebé mai, un llibre per oci. I dels que ho fan, tres de cada quatre ho fan en castellà. O el que és el mateix, només un de cada quatre ho fa en català com a llengua habitual. I menys de la meitat dels catalans van comprar un llibre que no fos de text durant l'últim any. És cert que en cinc anys el català ha guanyat pes, i que també ha augmentat l'hàbit de lectura de llibres. Però no podem tirar coets. Encara estem lluny d'arribar a la mitjana europea, que se situa en el 68%. Un dia com avui pot semblar que no hi ha cap motiu de queixa. Qui més qui menys es passejarà amb un llibre, i fins i tot més d'un, sota el braç. És el dia de més vendes i les xifres ens poden fer perdre el món de vista. Però la realitat és que llegir, llegir, els catalans no ho fem gaire. I menys en català. Diuen que l'estudi sobre els hàbits de lectura que es presenta cada any coincidint amb Sant Jordi ha de permetre formular polítiques i plans de lectura. És evident que determinades accions poden ajudar a fer créixer un hàbit tan saludable com el de llegir un bon llibre. Si l'escola ho fomenta de manera atractiva i no com una obligació, si tenim biblioteques a mà, o sigui llibres a mà, si hi ha una bona promoció de la producció literària... Però com molts altres aspectes de la vida, el punt de partida és a casa. No podem deixar tota la responsabilitat als altres. Unes criatures en una casa on no hi ha ni un llibre o on no veuen mai els seus pares i mares amb un llibre a la mà, no estaran gaire predisposades ni estimulades per a la lectura. És evident que no és cap obligació llegir. Però estic convençuda que qui no ho fa no és perquè no li agradi sinó perquè ni ho ha provat. Costa de creure que no pugui agradar evadir-se en una història, sigui la que sigui. És cert que hi ha llibres dolents. Alguns fins i tot molt dolents. Llegia aquesta setmana que sembla que per Sant Jordi compti més el qui que el què. I segurament és veritat. Però també és cert que avui, passejant pels carrers de qualsevol població de les nostres comarques, podrem adonar-nos que hi ha llibres per donar i per vendre. Que és el mateix que dir que n'hi ha per a tots els gustos. O sigui que sí. Avui toca comprar un llibre, però que no sigui només perquè és Sant Jordi, sinó pel gust de llegir. I, sobretot, toca sortir al carrer per gaudir d'una de les festes més entranyables de casa nostra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia