Opinió

la crònica

El pacte successori

L'home ja era gran i havia quedat viudo. Llavors va conèixer una mestressa madura, però de bon veure, i s'hi va casar en contra de l'opinió dels fills. Tenia algunes propietats, i ella, amb bones paraules i manyagues... el va convèncer que signessin un “pacte successori”.

L'home no sabia gairebé què era allò, però per conservar la pau amb la dona, va anar al notari i ho va signar. Quan, al cap d'un temps, l'home va morir es va desencadenar un terrabastall entre la vídua i els fills del primer matrimoni: en el pacte li deixava pràcticament tot a ella, menys les legítimes.

El pacte successori –que no existeix a pertot, però sí a Catalunya– és un contracte que signen l'atorgant i el beneficiari, i ja no es pot desfer sense la voluntat dels dos interessats, sense el consentiment mutu. No és com un testament, que és un acte unilateral i que es pot canviar l'endemà amb un nou testament, i tants cops com hom vulgui. El pacte queda lligat de manera que sense acord de les dues parts no es pot trencar, ni es poden vendre finques, ni fer cap operació amb les que allí figurin.

Tinc al davant una sentència dictada a Girona, en què el jutge n'ha anul·lat un, de pacte, considerant que la persona que va atorgar-lo no sabia el que estava signant, donada la seva edat, estat de salut i desconeixement de les lleis. Però no és un cas gaire freqüent, perquè resulta difícil de provar aquestes circumstàncies, un cop l'atorgant ja és a l'altre barri...

El pacte successori pot ser útil per al possible successor d'una empresa, quan aquesta va encara a nom del pare ancià, que no es decideix a cedir la vara, però a on el fill s'hi ha deixat la pell molts anys. És una manera de garantir que quan l'home no hi sigui, el successor no haurà de litigar amb altres persones el dret d'heretar, per assegurar-se el domini de l'empresa. Es garanteix el successor que no li pot passar que, en una circumstància com la del primer cas, es trobarà un dia que el facin fora del negoci al qual ha dedicat la vida. No tindrà cap “sorpresa”.

Com es pot veure, hi ha molts “escenaris”, i cada casa és un món... Però convé conèixer més aquesta figura jurídica, relativament nova, que emprada amb seny pot facilitar la continuïtat de l'empresa o d'un patrimoni, però que mal servida pot trastocar una successió.

En el panorama actual, en què ja resulta habitual que moltes parelles se separin, tornin a conviure amb altri i tinguin fills de procedència diversa, tota precaució és poca per garantir una successió raonada.

El pacte successori –cada vegada més freqüent– té avantatges i inconvenients, i els notaris fan bé de conèixer la voluntat real dels atorgants i advertir-los de les conseqüències, abans que aquests hi estampin la seva firma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia