XAVIER ESPÀRRECH

PORTAVEU DE LA PLATAFORMA CANET DECIDEIX!

«El resultat no ens ha de fer cap por»

Canet Decideix! va començar forta amb la topada amb l'Església perquè prohibia l'ús dels locals parroquials per a les reunions de la consulta.

– «Reconec que aquesta situació absurda, que al final es va resoldre, ens ha beneficiat perquè ens ha fet sortir als mitjans i, alhora, ha evidenciat les contradiccions de determinats estaments de la societat. Perquè de fet nosaltres som gent del poble d'àmbits molt diversos que ens limitem a demanar també a la gent del poble que es manifesti sobre una pregunta en concret. Qui trobi que això està malament té un greu problema amb la democràcia.»
– Esperaven una resposta important de la gent davant la convocatòria del referèndum?
– «Sincerament creia que sí que hi hauria un ressò significatiu entre la ciutadania. A Canet hi ha un pòsit important de gent que hi ha cregut des del primer moment. Ara, quan vam començar ens vam adonar que encara hi havia entre la gent cert sentiment de reticència a expressar-se públicament, certa por heretada d'èpoques anteriors en què es coartava la llibertat.»
– Hi ha alguns sectors de la població als quals encara no s'hagi arribat?
– «Home, penso que de tots els sectors hi ha gent disposada a implicar-se en el projecte. Et trobes gent gran que s'emociona amb la consulta i que et donen les gràcies i gent jove que passa de tot. Ara de motivats n'hi ha a tot arreu, afortunadament. I també ens estem preocupant de fer un intens treball de camp organitzant actes i xerrades per fer arribar a més gent el missatge del dia 13 de desembre.»
– Quin ha de ser el paper dels polítics en aquest moviment?
– «El que els toca és donar suport a la consulta popular. En definitiva, des de les plataformes allò que estem fent és política. Es comenta que hi ha desafecció de la ciutadania envers els polítics perquè no se'ls creuen, perquè són corruptes... Aquesta és una oportunitat immillorable perquè els polítics ens demostrin que sí que fan un servei a la societat i treballen pel poble. Tothom s'hi ha de posar, per sobre dels colors que defensa.»
– Molts vinculen la consulta a les forces d'esquerra, però a Canet es demana per damunt de tot que la gent vagi a votar.
– «Hem volgut i hem treballat des del primer moment per la neutralitat en els missatges de la consulta. Hem obviat els símbols que poguessin coartar la participació, però també és cert que costa més trobar gent que voti no que participi en la consulta, però tots tenen el seu dret a manifestar-se a les urnes.»
– Els fa por el resultat?
– «El resultat no ens ha de fer cap por. Ens fa por que hi hagi poca participació. Això sí que fa por. Les urnes recolliran allò que digui la gent, que per això són cridats a votar.»
– Han hagut de superar alguns pals a les rodes, com ara la prohibició d'ús d'un local municipal o de les mateixes urnes de l'Ajuntament.
– «Bé, ens ha afectat en tant que hem hagut d'espavilar-nos a trobar altres espais per poder fer les votacions. Però això no aturarà en cap cas la consulta. Encara hem de pactar de quina manera estructurarem el referèndum.»
– I després del 13 de desembre, què?
– «Donar suport a la resta de poblacions que facin el referèndum en dates posteriors. Hem de fer els possibles perquè l'esperit de la consulta no s'esvaeixi en un únic dia i aconseguir que ben aviat puguem fer un referèndum en l'àmbit de Catalunya.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Les universitats es preparen per afrontar actes propalestins en les cerimònies de graduació

barcelona
política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona

La llavor de la dignitat

Banyoles
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona