Política

L’Iraq inicia l’ofensiva per recuperar Tal Afar

És l’últim gran territori al país a mans d’EI a la província de Nínive després de la pèrdua de Mossul fa sis setmanes

“Rendir-se o morir.” Aquestes són les opcions que va plantejar el primer ministre iraquià, Haider al-Abadi, als milicians d’Estat Islàmic (EI) presents a la comarca de Tal Afar, l’última gran zona a mans dels gihadistes al nord de l’Iraq, en un discurs televisat dissabte a la nit per anunciar l’inici de l’ofensiva per recuperar el control d’aquest territori. “Dic als d’Estat Islàmic que no tenen cap altra opció que la de rendir-se o morir”, va afirmar Al-Abadi.

La comarca de Tal Afar, que dona nom a la capital, és un enclavament format principalment per musulmans xiïtes en un província predominada per sunnites, Nínive, la capital de la qual, Mossul, va ser reconquerida per l’exèrcit iraquià a principi del mes passat. La reconquesta de Mossul és el cop més dur donat als gihadistes, ja que havien convertit la ciutat en el símbol del seu autoproclamat califat.

Els milicians derrotats van replegar-se a la comarca de Tal Afar, que va passar a ser la seva base d’operacions a l’Iraq. Tal Afar va caure a mans d’Estat Islàmic el juny del 2014, dins un ascens meteòric que li va permetre conquerir gairebé un terç del territori iraquià.

Tot i que no té les dimensions geogràfiques i demogràfiques de Mossul, Tal Afar té un alt valor estratègic per a Estat Islàmic. L’urbs es troba a mig camí entre Mossul i la frontera amb Síria, encreuament que els gihadistes aprofitaven per al lliurament d’armes i per al pas de militants d’un territori a un altre. A més, Tal Afar està situada només a 100 quilòmetres de Turquia, fet que també li dona especial rellevància.

Sis setmanes després d’haver alliberat Mossul, l’exèrcit iraquià s’ha fixat, doncs, com a objectiu Tal Afar. La “victòria decisiva” a Mossul “no va marcar el final d’EI a l’Iraq ni de la seva amenaça global”, va advertir la coalició internacional. La reconquesta de Tal Afar és “una altra batalla important que s’ha de guanyar per assegurar que EI serà derrotat i que el poble iraquià sigui lliure”, va dir en un comunicat el general nord-americà Stephen Townsend, cap de les forces de coalició internacional. En les primeres hores de l’ofensiva, les forces iraquianes van recuperar el control de diverses localitats de la comarca de Tal Afar. El comandant de les operacions conjuntes de Tal Afar, Abdelamir Yarala, va assegurar, en un comunicat, que les tropes de la XVI Divisió d’Infanteria de l’exèrcit havien conquerit les localitats de Batisha, Al-Alam, Jafaya, Halbia al-Ulia i Marazif, a l’est de la regió, i van hissar la bandera iraquiana en totes. Paral·lelament, unitats de les forces antiterroristes van prendre el control dels pobles de Qazal, Quiu i Kasr al-Mehrab, al sud-oest de Tal Afar.

L’ofensiva podria ser llarga i es tem que provoqui un nou èxode massiu. En aquest sentit, l’ONU va advertir que milers de civils de la ciutat de Tal Afar i poblacions veïnes estan en “risc extrem” i necessiten assistència humanitària. Es calcula que un miler de famílies podrien estar atrapades a la ciutat i més de 10.000 persones a la comarca i unes 50.000 més en zones veïnes. “Més de 30.000 persones ja han fugit de la ciutat”, va dir en un comunicat Lisa Grande, coordinador general de l’Organització de l’ONU per Temes Humanitaris (OCHA) a l’Iraq.

LA XIFRA

6
setmanes
després de recuperar Mossul, l’exèrcit iraquià ha iniciat la batalla per alliberar Tal Afar d’Estat Islàmic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

El carregador de tipus C serà obligatori per tots els dispositius a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona
política

Serrat, Coixet, Gervasio Deferr o Jorge Javier Vázquez donen suport a Illa

barcelona
política

La CUP, oberta a entendre’s amb ERC, Junts i comuns

barcelona