Política

Consellers i càrrecs destituïts, a la llista de Puigdemont

Junts per Catalunya resta pendent que Jordi Sànchez accepti junt amb Martí Anglada o Laura Borràs

López Bofill, Josep Maria Forné i Lluís Guinó seran els caps de llista a Tarragona, Lleida i Girona

La llista de Junts per Catalunya que encapçalarà el president Puigdemont inclourà, com la d’ERC, els consellers del PDeCAT que estan empresonats o que són a Bèlgica pendents de la petició d’extradició de la justícia espanyola. El consell nacional del partit havia de donar ahir a la nit el vistiplau als candidats però va decidir anul·lar la compareixença pública prevista per un canvi de format. En comptes del discurs públic de la coordinadora general, Marta Pascal, es va decidir fer un consell de debat per acabar de tancar els noms en un “intercanvi d’informació i opinió amb els consellers”.

La llista de Puigdemont, que va posar com a condició per liderar-la que no fos explícitament del partit, està oberta als consellers empresonats a Estremera i Alcalá Meco –Jordi Turull, Joaquim Forn, Josep Rull i Meritxell Borràs– però també a Lluís Puig, que és a Brussel·les al costat del president –la independent Clara Ponsatí ha descartat ser en cap llista–. L’aposta major de Puigdemont és que formi part del seu equip electoral el president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, empresonat a Soto del Real, però el líder de l’entitat independentista encara no ha confirmat la seva disposició. En la mateixa línia, el president també hi vol càrrecs del govern que han estat destituïts per l’executiu espanyol amb l’aplicació del 155 com ara el fins ara delegat de la Generalitat a França, Martí Anglada; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, o la responsable de coordinar els departaments del govern, Elsa Artadi, que forma part de la direcció del PDeCAT però que a més és una persona propera al president. També el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, Gerard Esteva, hi podria ser. Altres noms que estan sobre la taula són els dels presidents de l’AMI i l’ACM, Neus Lloveras i Miquel Buch.

El PDeCAT deixa pas

La voluntat de Puigdemont de conformar un equip civil més que del partit farà que no siguin a les llistes els principals líders del PDeCAT, ni el president, Artur Mas, ni la vicepresidenta, Neus Munté, ni els coordinadors, Marta Pascal i David Bonvehí. També el conseller Santi Vila ja es va descartar públicament fa uns dies.

Entre els noms ja confirmats hi ha els caps de llista per Tarragona, el professor de dret constitucional, Hèctor López Bofill, que va liderar la llista de Solidaritat Catalana per la Independència el 2015; per Lleida, qui ja va encapçalar com a independent la llista de Junts pel Sí, Josep Maria Forné, i per Girona, el membre de la mesa del Parlament i alcalde de Besalú, Lluís Guinó. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, podria fer tàndem amb Guinó.

En Peu de Pau visita el president

El president Puigdemont i els consellers Comín, Puig, Serret i Ponsatí, destituïts pel govern espanyol, es van reunir ahir a Brussel·les amb diversos membres de la plataforma En Peu de Pau, com ara l’exdiputat de la CUP David Fernàndez, que els van voler mostrar el seu “suport” i “solidaritat”. Segons recollia ACN, el president els va demanar que acompanyessin el país en la nova etapa que s’obre en favor d’“una cultura de no-violència, ciutadania i apoderament de la gent” al costat de les institucions. També va demanar a tots els actors polítics que concorrin a les eleccions del 21-D que es comprometin “explícitament” amb aquesta manera de resoldre conflictes a l’hora d’“afrontar desafiaments futurs”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés reivindica un Govern que doni les mateixes oportunitats a totes les comarques

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona