Política

SETGE AL PROCÉS

La Fiscalia demana al jutge Ismael Moreno que citi a declarar el regidor de la CUP a Vic Joan Coma

El regidor apel·lar a la desobediència als tribunals espanyols en un ple municipal on es debatia una moció de suport a la declaració del 9-N

El fiscal creu que procedeix investigar-lo pels delicte d'incitació a la sedició

La Fiscalia de l'Audiencia Nacional (AN) espanyola ha sol·licitat al jutge d'aquest òrgan Ismael Moreno que citi a declarar en qualitat d'investigat el regidor de la CUP a Vic (Barcelona) Joan Coma per un presumpte delicte d'incitació a la sedició. Coma va fer una crida a desobeir els tribunals espanyols en un ple municipal del dimecres 9 de desembre del 2015, on es debatia una moció de suport a la declaració independentista del Parlament del 9-N del mateix any.

El fiscal Vicente González Mota ho ha demanat en un escrit tramès al titular del Jutjat Central d'Instrucció número 2, amb data de dimarts passat, una vegada rebuts els últims informes dels Mossos d'Esquadra i practicades totes les diligències d'investigació. Segons la Fiscalia, de la documentació sobre els fets facilitada per la policia es dedueixen “indicis de criminalitat” en la conducta del regidor, de manera que considera pertinent prendre-li declaració en concepte d'investigat.

El jutge Moreno ja investiga l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per delictes de rebel·lió i sedició per “impulsar” i “promoure” les mocions d'ajuntaments catalans de suport a la resolució independentista del Parlament, anul·lada pel Tribunal Constitucional.

L'escrit del fiscal en relació amb el regidor vigatà precisa que “de les actuacions practicades es confirma que la declaració pública incitant a impedir fora de les vies legals l'aplicació de les lleis i el compliment de les resolucions dictades pel Tribunal Constitucional”. Una conducta que, segons el seu criteri, revesteix els requisits per ser qualificada com a delicte d'incitació o provocació a la sedició de l'article 548 del Codi Penal, en relació amb els articles 18 i 544.

Aquests requisits són: que l'autor d'aquesta crida sigui “una persona constituïda en autoritat”, ho profereixi de manera pública, que expressament es cridi a la desobediència de resolucions judicials i que se'ls doni un abast “més enllà de les intencions”. Cosa que el Ministeri Públic entén que es dóna en el cas de Coma.

Segons el fiscal, de l'informe policial es desprèn que el regidor va tenir un to molt exaltat i encoratjava a desobeir la sentència del Tribunal Constitucional, que dies abans havia declarat la inconstitucionalitat i nul·litat de la resolució del Parlament de Catalunya sobre el començament del procés de ruptura amb Espanya.

A més de cridar a la desobediència a les resolucions del TC, el regidor va fer uns pronunciaments a favor de la independència durant el Ple municipal que per al fiscal “de cap manera poden qualificar-se com a espontanis o individuals”, i que compleixen, segons ell, els requisits del delicte de sedició.

Aquesta decisió de la Fiscalia es produeix un dia després que el Tribunal Suprem hagi demanat al Congrés dels Diputats el suplicatori per procedir contra el diputat del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat) Francesc Homs per desobediència i que el Tribunal Constitucional li preguntés ahir a la Fiscalia si actuaria penalment contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per no acatar les decisions d'aquest tribunal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia