Política

Mor Pau Nuet, primer batlle de la democràcia de Valls

Amb un profund compromís social i nacional, Pasqual Maragall el va qualificar de “símbol de la recuperació democràtica municipal”

Aquest migdia l'acte del seu comiat serà al tanatori de Valls

Pau Nuet i Fàbregas, primer alcalde de la democràcia a Valls, va morir ahir a l'edat de 97 anys. Compromès de jove, militant antifranquista, vinculat al teixit social de la ciutat i fundador del PSC, va ser qualificat per Pasqual Maragall de “símbol de la recuperació democràtica municipal”.

Nuet va néixer a Valls el 1919 i, amb 17 anys, es va afiliar al POUM. Amb l'aixecament feixista va ingressar a les milícies al front d'Aragó, i en acabar la guerra es va exiliar a la Catalunya del Nord, on va ser destinat al camp de Sant Cebrià. D'aquella època recordava com s'imaginava la societat quan tornés la democràcia. “En temps de consumisme hem creat una societat domesticada”, lamentava al despatx amb un retrat de Companys, una pàgina d'El Pati i imatges castelleres.

A la resistència, va entrar per la vall del Roncal però va ser detingut i empresonat a Pamplona el 1944. El 1951 va sortir en llibertat i va tornar a Valls, on va fer de barber. Després va ser administratiu de la Cooperativa de Pintors i va treballar en una cooperativa de la construcció. Va impulsar la Cooperativa d'Habitatges de la Fraternal i una cooperativa de queviures al barri.

Va ser fundador del PSC, que va liderar a Valls el 1979 com a cap de llista a les municipals i va esdevenir alcalde. Després va obtenir dues majories més fins al 1991, quan va cedir l'alcaldia a Alfred Pérez de Tudela.

Pau Nuet va modernitzar l'Institut d'Estudis Vallencs, va ser accionista del setmanari El Pati i va plantar-se davant l'ordre de tancament de Ràdio Capital de l'Alt Camp. També va viure moments extrems, quan va esdevenir negociador en un atracament al Banc Sabadell el 1985. Crític amb el partit a Valls, el 2014 va signar la Crida socialista pel referèndum i va tenir una tensa trobada amb el llavors dirigent, Pere Navarro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell