Política

El Congrés insta el govern espanyol a derogar la ‘Llei mordassa' de Fernández Díaz

El PP rebutja la derogació però s'obre a introduir algunes modificacions a la norma i C's s'abstè

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts la moció del PSOE que planteja la derogació de la Llei de Protecció de Seguretat Ciutadana, batejada pels seus detractors com a ‘Llei Mordassa', que va impulsar l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.

La iniciativa ha tirat endavant gràcies al vot a favor dels socialistes, d'Units Podem, ERC, i la major part dels partits del mixt, entre els quals el PDECAT. El Partit Popular ha rebutjat la derogació de la polèmica norma però s'ha obert a introduir algunes modificacions i Ciutadans s'ha abstingut.

Així ho ha manifestat el diputat del PP José Alberto Martín Toledano que ha assegurat que els ciutadans tenen garantits “els drets i les llibertats” a l'Estat amb aquesta norma. El resultat de la votació ha estat de 167 vots a favor, 133 en contra i 32 abstencions.

El diputat del Partit Popular Martín Toledano ha centrat la seva intervenció en defensar la norma impulsada per l'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, assegurant que la llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana és “garantista”. “Espanya no és Cuba ni Veneçuela”, ha exclamat des de la tribuna d'oradors del Congrés dels Diputats, tot demanant als socialistes i a la resta de grups parlamentaris que deixin de banda els enfrontaments amb Fernández Díaz i s'obrin al “diàleg”. En aquest sentit, els populars han estès la mà a negociar una pacte d'Estat de seguretat com ja va fer la setmana passada el titular d'Interior, Juan Ignacio Zoido.

La moció que ha defensat aquest dimarts el Partit Socialista demanava la derogació de la llei, la posada en marxa de mecanismes que permetin acabar amb la sensació d'inseguretat a l'Estat i posar fi a les retallades a les forces de seguretat. Aquesta iniciativa tenia cinc punts que s'han votat per separat, tres dels quals també han rebut el suport dels diputats populars.

El diputat socialista, Antonio Trevín, ha estat l'encarregat de defensar aquesta iniciativa assegurant que la norma és “profundament antidemocràtica”. “L'anterior ministre volia acabar amb qualsevol acte de protesta”, ha lamentat, tot instant l'actual titular d'Interior, Juan Ignacio Zoido, a treballar plegats per treure “la mordassa als espanyols” amb una norma “més respectuosa amb els drets i les llibertats dels ciutadans”.

Al final de la seva intervenció, Trevín ha demanat al govern espanyol canviar tres coses de la normativa que tenen un denominador comú com “la mordassa, les multes i la mà dura per la llibertat, els drets i els serveis públics”.

La iniciativa socialista és conseqüència de la interpel·lació plantejada pel mateix diputat Antonio Trevín al ministre de l'Interior, Juan Ignació Zoido, la setmana passada. Trevín ja va sol·licitar llavors la derogació de la norma i va fer un repàs dels seus aspectes més negatius i polèmics destacant les “devolucions en calent”, les “sancions penals” a sindicalistes o les multes a manifestants.

El PDECAT s'ha mostrat a favor de la moció malgrat que el Partit Socialista ha rebutjat dues esmenes dels independentistes catalans que demanaven revisar la reforma del TC i investigar “l'estructura policial que va construir l'exministre Fernández Díaz a Catalunya per perseguir els que no pensen com ell”. Segons el diputat encarregat de defensar aquestes dues esmenes, Sergi Miquel, la moció que ha presentat el Partit Socialista contempla una barreja d'aspectes sense massa connexió.

Ciutadans ha lamentat que la iniciativa del PSOE busqui derogar la llei de Protecció Ciutadana en comptes de reformar-la. “Estem d'acord amb garantir els drets i llibertats però també en reconèixer la tasca dels cossos i forces de seguretat”, ha apuntat el diputat de la formació taronja Salvador García.

El grup d'Units Podem també ha expressat el seu suport a la moció del PSOE tot i que ha criticat que sembli “una cistella on s'han anat introduint coses”. El diputat de la formació lila Santos Iztoiz ha assegurat que el sí de la seva formació està motivat pel fet que la ciutadania no entendria un vot contrari tot i que la proposta hagi estat “molt exigua”.

Finalment, el portaveu adjunt d'ERC, Gabriel Rufian, ha fet un repàs de diferents accions per criticar la llei de Seguretat Ciutadana com les amenaces dels líders de formacions feixistes a un periodista el 12 d'octubre que han quedat impunes. Rufian ha conclòs la seva intervenció assegurant que els republicans són partidaris de derogar la ‘llei mordassa' per “dignitat, decència i memòria” ja que consideren que aquesta és “una canallada”. Així mateix, ha exigit “el tancament immediat dels cies”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona