Política

política

Reaccions a la creació de l'ofici per la llengua

Unitat Catalana i ERC-Catalunya Nord expressen de manera diferent els seus dubtes sobre l'iniciativa regional

Un mes després de la primera reunió del nou Ofici Públic de la Llengua, els dos partits nord-catalans UC i ERC fan saber cadascú la seva reacció a l'iniciativa de Consell regional.

L'Ofici de la llengua, sota la forma d'un GIP (Groupement d'Intérêt Public), té com eix «la llengua i el seu ensenyament, la seva transmissió i ús en el món cultural i públic a gran escala». L'Estat, amb el departament i la regió en compartiran la presidència. El consell d'administració inclourà, entre altres, la vila de Perpinyà, le Sioccat, l'Associació dels batlles, l' IFCT i el rectorat.

És Unitat Catalana que expressa més dubtes sobre el futur ofici, especialment sobre l'import del seu pressupost anual (400.000€) que, segons el partit catalanista no és cap avenç ja que equival al cost que tenia fins ara la política regional pel català. UC explica també que la creació de l'ofici no és cap novetat en comparació a les altres llengues pròpies de l'Estat que ja el tenen i qualifica l'iniciativa d'una «compensació» a l'absència de referència catalana en el nom de la regió. Tot i desitjant que aquesta institució sigui una eina al servei de la llengua i indispensable pel desenvolupament del departament, UC creu que sols un canvi d'estatut departamental amb totes les competències pot portar un canvi positiu per Catalunya Nord.

Amb matisos, ERC-Catalunya-Nord veu com més positiu la creació de l'Ofici que no pas UC, però ho considera només com un primer pas. ERC, que va donar suport a la llista ecologista Nouveau Monde, posteriorment aliada amb la majoria socialista, no en té prou amb aquest aspecte cultural i reclama també un estatut específic, més presència del català a la vida pública, més cooperació transfronterera i un canvi del nom de la nova regió (ERC havia proposat Occitània-Catalunya). Considerant que després aquest “primer pas, queda feina”, volen deixar clar «que no ens limitarem a fer de comparses i si l'Ofici de la llengua no compleix les expectatives, serem els primers a denunciar-ho.» . ERC aprofita per esgarrapar -sense citar-lo-, l'iniciativa de creació del nou partit Oui au Pays Catalan, que titlla de «nou/antic partit populista» que «té el color i el gust d'un partit català però que només és un nou partit francès de dreta».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GUERRA A EUROPA

Onze morts i desenes de ferits en nous atacs russos al nord-est d’Ucraïna

BARCELONA
ESTAT ESPANYOL

Albares exigeix a Milei que retiri l’acusació de “corrupta” a la dona de Sánchez

BARCELONA
política

El vot exterior del 12-M no aixeca el cap

barcelona
política

Els comuns demanen “flexibilitat” per a un acord però no afluixen en el Hard-Rock

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Dirigents ultres d’Europa i Amèrica segellen la seva “germandat” a Madrid

BARCELONA

L'helicòpter del president de l'Iran s'estavella en una zona muntanyosa

BARCELONA
PACÍFIC

Arriben a Nova Caledònia els gendarmes enviats per frenar la revolta canac

BARCELONA
ÀSIA

Arriba la missió per agilitar el retorn dels catalans morts a l'Afganistan

BARCELONA
CAUCAS

El govern de Geòrgia s’obre a modificar la polèmica ‘llei russa’

BARCELONA