Política

Resum del 2016

Rosari de crisis i trencaments

L'any 2016 quedarà en la memòria de la política local com un dels més convulsos que es recorden al Maresme. En concret, aquests dotze mesos hauran sumat dues mocions de censura i tres trencaments del pacte de govern nascut a conseqüència dels resultats electorals del 2015. Opacitat, manipulació, prepotència, poca honestedat, falta de transparència i gestió deficient van ser els arguments esgrimits al gener per ERC i el PSC de Caldes d'Estrac per fer fora del govern l'alcalde del PDeCAT, Joaquim Arnó. El 23 de gener, el municipi entregava la vara a la primera alcaldessa republicana, Rosa Pou. Poc després, al març, eren els grups d'ERC, la CUP, el PSC, CiU i ICV d'Arenys de Mar els que feien saltar de la cadira Estanis Fors, excandidat de CiU que havia guanyat les eleccions amb la llista independent Junts per Arenys. La republicana Annabel Moreno ocuparia el seu lloc.

El PDeCAT va entendre aquestes accions com a atacs directes d'ERC als seus interessos i, aprofitant el canvi de presidència comarcal, va lligar amb el PSC el cop de gràcia als republicans en el Consell Comarcal del Maresme (CCM), on les tres forces compartien govern. El PDeCAT i el PSC es mantenen des de l'octubre en minoria, però això no sembla afectar la continuïtat del pacte gràcies al suport puntual del PP, com a mínim en els pressupostos.

Aquest primer trencament de pacte en l'àmbit territorial, però, venia precedit de la gota que va fer vessar el got de l'antiga Convergència. Un dels seus feus, Tordera, que mantenia la majoria amb un pacte amb l'aliança Som Tordera, també va fer aigües mentre es gestava una possible moció de censura en què participaven ERC i el PSC. No va prosperar. Finalment, el mar de fons del Consell Comarcal, que teòricament no havia d'afectar l'autonomia local dels partits, va tenir una resposta pràcticament immediata amb el trencament del pacte entre ERC i el PDeCAT a Canet, on els republicans van obrir les portes del govern a Canetencs Independents, Som Canet i el PSC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona